De veel gestelde vraag bij Chi is: “Kun je Chi etherische oliën inwendig gebruiken?”.

We horen regelmatig dat gesteld wordt dat inname van oliën gevaarloos kan. Dit is gebaseerd op te weinig kennis van aromatherapie want helaas kan dit leiden tot allergische reacties! Daarom hebben wij een duidelijk en helder algemeen advies over inname van oliën en gebruik op de huid.


Wij bij Chi hebben ons gespecialiseerd in het uitwendige gebruik van essentiële oliën, via verdamping, huidverzorging of in composities voor massages. Vele essentiële oliën zijn toegestane smaakstoffen in de voedingsindustrie.  Echter, een advies voor inwendig gebruik wordt door ons niet standaard gegeven.

Uiteraard hebben wij alleen de beste grondstoffen en producten in ons assortiment. Wij zijn altijd voorzichtig geweest met het adviseren van inwendig gebruik omdat etherische oliën erg krachtig zijn en ook schade kunnen veroorzaken bij verkeerd gebruik. Essentiële oliën zijn een prachtig geschenk van de natuur, maar 100% natuurlijk betekent niet dat deze krachtige stoffen altijd ongevaarlijk zijn.


Therapeutisch inwendig gebruik

Indien je weet wat je doet, het advies krijgt van een deskundig arts of therapeut dan zijn in principe al onze biologische oliën geschikt voor inname. Wij adviseren om voor de biologische kwaliteit te gaan, maar uiteraard komen ook al onze andere oliën van een betrouwbare bron en zijn 100% zuiver.

Er is ook nog steeds te weinig bekend hoe essentiële oliën in maag en darmen worden afgebroken en hoe ze bij inname precies werken. Door de jaren heen zijn er echter wel vele ervaringen opgebouwd zodat we weten dat sommige essentiële oliën voldoende werkzaam kunnen zijn.  Bijvoorbeeld pepermuntolie wordt traditioneel maar ook steeds meer in de reguliere zorg ingezet voor gezonde darmen.


Ons advies over inname

Wanneer kun je etherische oliën wel innemen? In een aantal specifieke gevallen:

  1. Bij een specifiek advies voor een bepaalde gezondheidsklacht, van een deskundig opgeleid aromatherapeut of arts.
  2. Een druppeltje biologische pepermuntolie oplikken vanuit de handpalm kan bij ondersteunen bij een opgeblazen gevoel in de maag na het eten.
  3. Indien met mate en dus druppelsgewijs toegepast kunnen de volgende etherische oliën worden ingezet: biologische tea Tree en lavendel olie verbeteren de conditie van het tandvlees en helpen bij blaasjes in de mond; pepermuntolie is geschikt om de mond te verfrissen al dan niet in combinatie met het tandenpoetsen. Biologisch gecertificeerde oliën hebben de voorkeur.
  4. Let op: nooit innemen zonder de olie eerst op te lossen in een vette plantolie, zoals olijfolie of kokosolie. Wanneer een etherische olie in water wordt ingenomen, komt deze dus in direct contact met de huid en de slijmvliezen, wat mogelijk een irritatie kan veroorzaken.
  5. In een mengsel van plantaardige plantoliën (kokos of olijf) of in een beslag kunnen etherische oliën zelfs heel goed in de keuken worden toegepast om gerechten te upgraden qua smaak of geur, zie de volgende paragraaf.

Etherische olie als smaakstof in de keuken

Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen de biologische essentiële oliën worden gebruikt als smaakstof. Zonder dat je het weet neem je dagelijks essentiële oliën in, in de vorm van bijvoorbeeld kruiden en koffie. Essentiële oliën in kruiden en specerijen geven de smaak (en werking) aan het eten.

Onze biologische essentiële oliën zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken. Je kunt ze druppelsgewijs aan gerechten toevoegen. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos! Een basilicum olie maakt je makkelijk door bijvoorbeeld 25 druppels (=1 ml) etherische olie op 1 liter (1000 ml) olijfolie, goed schudden en daarna 1 week laten rijpen in de fles. Lees meer over koken met essentiële oliën in het gratis receptenboekje 'Natuurlijk bakt Chi'.

Een paar druppels etherische olie in het beslag, geeft cake of gebak een heerlijke smaak. Het verschil tussen sinaasappelolie en de versie rasp is bijna niet te ruiken.