In de winter krijgen veel mensen te maken met een aantal typische winterse ongemakken. Ook is de winter dé tijd om de lucht in huis te zuiveren en te voorzien van een lekkere geur. In deze blog een aantal tips & tricks op een rij. 


Voor gezonde luchtwegen en een gezonde lucht in huis

Er zijn al vele studies bekend die de luchtzuiverende werking van essentiële oliën aantonen. Alleen al het verdampen of vernevelen van oliën kan er voor zorgen dat de lucht zuiver en gezond blijft.

De zuivere lucht in kuuroorden zoals Davos in Zwitserland is mede te danken aan de essentiële oliën die door de aanwezige dennenbossen worden ‘uitgeademd.’ Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de essentiële oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die normaal gesproken gevoelig reageren op geurstoffen. Vooral citrus- en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevatten. Dit zijn de lichte moleculen, die zich snel verspreiden in de lucht en microben kunnen uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de ruimte brengen! 

Goede oliën voor in de winter zijn o.a. houtoliën, dennenoliën, citrusoliën, eucalyptus, de specerijen en harsoliën. Breng dus geuren in huis! Vroeger brachten mensen geurende takken van dennen, maretak en klimop in huis om te genieten van de geur.

Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in huis en op kantoor is slechter dan je denkt. Vaak veel slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Het lijkt alsof de binnenlucht steeds minder zuurstof bevat en meer en meer toxische stoffen. En dan te bedenken dat we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren doorbrengen… Door de juiste essentiële oliën te verdampen, help je om omgevingslucht te zuiveren.

Meer tips voor gezonde luchtwegen lees je in deze blog.


Voor een gehydrateerde, verzorgde, zachte huid

Doordat de huid blootgesteld wordt aan de wisseling tussen koude buitenlucht en droge verwarmingslucht in huis, verliest de huid veel vocht. De huid kan hierdoor gevoeliger en droger worden. Zorg er dus voor dat de huid goed beschermd blijft met een vette plantolie of een balm met plantoliën.

Als je in de winter naar buiten gaat, kies dan een verzorgingsproduct zónder water, want dan kan het niet bevriezen. Een product van 100% plantoliën is dus ideaal om je gezicht, lippen maar ook handen te beschermen tijdens een winterse wandeling of tijdens wintersport. Onze favoriet is de Calendula Repair Balm.

Thuis staat de centrale verwarming weer vaker aan, hierdoor ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht waardoor je huid meer vocht verliest. Probeer de ruimte waarin je leeft in de winter vochtig te houden. Plaats bijvoorbeeld een ultrasone aromaverdamper met een paar druppels essentiële olie om de lucht te bevochtigen, zuiveren en een heerlijke geur te verspreiden. Ook dit is huidverzorging!

Een lange, warme douche is fijn, maar niet zo goed voor de huid. De huid kan uitdrogen waardoor ze nog kwetsbaarder wordt, helemaal als je ook nog een sterk uitdrogende douchegel of badschuim gebruikt. Gebruik zo min mogelijk zeep en kies voor een voedend badproduct, op basis van olie. Breng na het douchen of bad een olieproduct aan op de huid om de huid te voeden en beschermen. Een fijne huidolie om het lichaam te verzorgen is een Aromassage.


Houd je weerstand op peil

Omdat wij iedere week veel vragen krijgen over de natuurlijke mogelijkheden om de afweer te ondersteunen en over persoonlijke verzorging met Chi producten, zetten wij in deze blog een aantal zaken op een rij.  Het is niet alleen nu, maar altijd belangrijk om jouw weerstand op peil te houden: voedzaam eten, voldoende slaap en rust zijn natuurlijk de belangrijkste zaken. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Ter ondersteuning kunnen wij de voedingssupplementen spirulina en vitamine C adviseren.  


Ontspanning door heerlijke wintergeuren

Onderstaande combinaties zijn heerlijk in een verdamper! Ook kun je er zelf een huidolie of badolie van maken, door 5 druppels essentiële olie te mengen in 20 ml plantolie of badolie.

Combinatie 1: 3 druppels sinaasappel en 2 druppels ceder atlas
Combinatie 2: 1 druppel wierook, 1 druppel mirre, 3 druppels sinaasappel
Combinatie 3: 3 druppels mandarijn, 1 druppel kaneelschors en 1 druppel kruidnagel
Combinatie 4: 2 druppels gember en 3 druppels sinaasappel
Combinatie 5: 3 druppels sandelhout en 2 druppels patchouli
Combinatie 6: 2 druppels cederhout, 2 druppels sinaasappel en 1 druppel patchouli
Combinatie 7: 2 druppels benzoë en 3 druppels sinaasappel
Combinatie 8: 2 druppels kaneelschors en 3 druppels helicryse

Of kies voor een kant en klare mixolie of Airspray!