Zijn er over 10 jaar geen insecten meer? 

Uit een grootschalig onderzoek in het vakblad Science blijkt dat het aantal insecten wereldwijd met een kwart afgenomen is in de afgelopen dertig jaar. In Nederland gaat het er nog slechter aan toe in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde. Als het op deze manier doorgaat dan zijn er over 10 jaar geen insecten meer! Meer dan 40% van de insectensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dit zou rampzalige gevolgen hebben voor het ecosysteem en dus voor ons… Dat stellen de wetenschappers in een wereldwijde studie over het onderwerp in het vakblad Biological Conservation

Insecten zijn essentieel voor het leven op aarde: ze zijn voedsel voor veel andere dieren, zoals vogels en reptielen. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en dragen bij aan een gezond bodemleven. Als oorzaak van de sterfte van insecten wijzen de wetenschappers de intensieve landbouw aan en het grootschalige gebruik van pesticiden, de afname van leefgebied en de klimaatverandering. De manier waarop we planten en voedsel verbouwen moet dus veranderen. Op kleinschalige, biologische boerderijen leven veel meer insecten en daarom kiezen wij waar mogelijk voor biologische boeren. Juist dankzij de kracht van de natuur kunnen wij bij Chi Natural Life prachtige producten voor onze gezondheid ontwikkelen. We krijgen veel van de natuur en daarom willen we graag iets terug doen, oftewel: Bee good for nature! Daarom geven we in het voorjaar bij iedere bestelling plantenzaadjes cadeau, lees hier meer over deze actie. 


Bio-logisch 

Heb jij al gemerkt dat we steeds meer biologische (Bio) oliën in ons assortiment hebben? Over de hele wereld selecteren wij de beste oliën van de meest recente oogsten, direct van de boer of producent. Oliën die gegarandeerd uit de biologische landbouw afkomstig zijn, krijgen het officiële Europese keurmerk, herkenbaar aan het groene vlaggetje. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. Skal geeft een biologisch keurmerk af voor producten die ook echt biologisch tot stand zijn gekomen, ‘biologisch’ is dan ook een wettelijk beschermde term. Het biologisch keurmerk mag alleen gebruikt worden door gecertificeerde bedrijven op biologisch gecertificeerde producten, dit wordt dan ook streng gecontroleerd. 


Waarom zijn niet alle producten van Chi biologisch? 

Waar mogelijk kiezen we dus voor gecertificeerde biologische grondstoffen. Chi heeft al 70+ biologische essentiële oliën, 20+ biologische plantoliën en 10+ biologische hydrolaten in het assortiment. Hoe de plant geteeld is (Cultivar, Wild of Bio) kun je altijd op de verpakking en het flesje terugvinden. Naast biologische teelt worden sommige etherische oliën verzameld uit het wild (zoals ceder atlas, sandelhout en tijm). Het verzamelen van plantmateriaal in het wild is altijd met toestemming van de regionale overheden en uiteraard worden alle oliën door middel van laboratoriumonderzoek gecontroleerd. ‘Cultivar’ staat voor gecultiveerde planten, afkomstig van één van onze boeren. Het zijn geen biologisch gecertificeerde oliën, maar dit wil niet zeggen dat de kwaliteit minder is, of dat ze per definitie niet biologisch zijn. Sommige van onze boeren werken kleinschalig en zijn daardoor te klein om zich te laten certificeren of de kosten zijn simpelweg te hoog. De voorkeur voor Cultivar, Wild of Bio kan persoonlijk zijn, of de geur kan de doorslag geven! 


Koken met biologische oliën 

Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen de biologische essentiële oliën worden ingenomen als smaakstof. Wist je dat etherische oliën zelfs toegestane smaakstoffen zijn in de voedingsindustrie? Onze biologische essentiële oliën zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken. Je kunt ze druppelsgewijs aan gerechten toevoegen! Maar, je kunt met een biologische olie gerust doen wat je ook met een cultivar olie doet. De toepassingen en werking zijn gelijk echter adviseren wij juist alleen deze biologische variant te gebruiken in de keuken. Klik hier voor een overzicht van alle biologische oliën. Lees meer op de blog: Koken met etherische oliën.