Wist je dat etherische oliën toegestane smaakstoffen zijn in de voedingsindustrie? Onze biologische essentiële oliën zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken. Je kunt ze druppelsgewijs aan gerechten toevoegen! 

De geur en smaak van een etherische olie is puur en intens: het verschil tussen bijvoorbeeld verse sinaasappelolie en de verse rasp is bijna niet te ruiken! In tegenstelling tot gedroogde kruiden houden zuivere etherische oliën hun specifieke geur, smaak en ‘chi’: de levensenergie van de bloem of plant. 

De etherische oliën, maar ook hydrolaten (bloemenwaters) en koudgeperste plantenoliën, kunnen worden gebruikt van voorgerecht tot salade en van gebak tot smoothie. Er zijn dus heel veel toepassingen! Denk bij de keuze van een etherische olie vooral aan de verse ingrediënten die je vaak in de keuken gebruikt, zoals basilicum en citroen. Maar zeker ook een aantal bloemen en kruiden zijn fantastisch om mee te koken! Let op bij pittige oliën zoals tijm en oregano, die kunnen snel overheersen. 

Geniet van dus van fantastische smaaksensaties dankzij essentiële oliën. Wat dacht je van een taart met sinaasappelroom of een rozenijsje? Laat je inspireren en experimenteer. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos!  


De spelregels 

Zoals bij alle aromatherapie toepassingen zijn veiligheid en dosering de sleutels tot succes! Omdat één druppel essentiële olie vaak al meer dan één kilo plantmateriaal bevat, is meestal een druppel (meer dan) genoeg voor een subtiele smaak aan een gerecht. Gebruik de oliën dus spaarzaam! 

  • Begin steeds met één druppel en besef dat je van een kostbare, geconcentreerde roos, minder nodig zult hebben dan van een vluchtige citrus.  
  • Los een essentiële olie altijd eerst op in een plantolie of meng ze goed in bijvoorbeeld; yoghurt, room of boter voordat je ze toevoegt aan een gerecht.  
  • Voorkom dat je verouderde olie of synthetische stoffen toevoegt.  
  • Gebruik ze maximaal een jaar na opening en alle citrusoliën liever nog binnen 6 maanden.  

Ofschoon alle Chi oliën inwendig te gebruiken zijn (gegarandeerd 100% puur en natuurlijk) verdienen biologische oliën toch de voorkeur, zeker bij de citrusoliën. Essentiele oliën verdampen door warmte, dus ze komen het best tot hun recht in koude gerechten. Wil je een warm gerecht maken, voeg de oliën dan op het laatste moment toe (opgelost in een plantolie). Bij ovengerechten zoals een cake, kun je het best een paar druppels extra toe voegen om de olie die zal verdampen te compenseren. 


Recepten en meer info