Ready, set, go! Ben je een fanatieke sporter of wandelaar? Als je graag actief bezig bent kunnen essentiële oliën en voedingssupplementen een goede ondersteuning zijn. Vaak worden essentiële oliën en andere Chi producten ingezet voor de ontspanning, maar in deze blog delen we producten die activeren, energie geven en zorgen voor meer focus. Lees onze sport tips & tricks en probeer een recept voor een DIY-spierolie! 


 • Spieren opwarmen of verkoelen? 
  Kies dan voor een kant-en-klare massageolie zoals de Aromassage Warming Up en Cool Recovery. Of maak zelf een spierolie: het recept vind je verderop in deze blog. 
 • Moed verzamelen om te gaan sporten? 
  Ruik dan even aan de Energize Mix olie! Deze geeft je mentale energie, frist het hoofd op en helpt om te focussen. Enkelvoudige oliën die ook geschikt zijn: pepermunt, rozemarijn, zoete marjolein en grapefruit. Wil je de oliën graag mee naar buiten nemen om tussendoor aan te ruiken, doe ze dan in de Aroma Inhaler
 • Buiten sporten in de kou?  
  Zorg dat je jouw lippen beschermt en verzorgt met de Tea Tree Lip Balm. Voor schrale plekjes is de Calendula Repair Balm een goede keuze.  
 • Meer energie? 
  Wist je dat Chi Bio Spirulina ook gebruikt wordt door topsporters? Spirulina ondersteunt sportprestaties en geeft meer energie. Alle batches van de Chi Bio Spirulina tabletten voldoen aan de normen van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) en zijn getest op de afwezigheid van doping gerelateerde stoffen. 
 • Extra eiwitten? 
  Bij intensief sporten en trainen, kan een extra bron van eiwitten een goede hulp zijn. Ideaal hierbij is het melkwei-eiwit: niet alleen heeft dit eiwit een uitstekende samenstelling met alle essentiële aminozuren in een goede verhouding, het wordt ook goed verteerd en opgenomen. Kies wel voor een hoogwaardig melkwei-eiwitpreparaat in de vorm van een isolaat, zoals Whey Protein 94 Platinum van Mannavital, welke vrij is van suiker, kunstmatige zoetstoffen en smaakstoffen.  
 • Ongemakken na het sporten?  
  Het merk Mannavital heeft een aantal supplementen die je kunnen ondersteunen bij o.a. soepele gewrichten en de verzorging van zwaarbelaste en vastzittende spieren: 
  Mannavital CartilatonCurcuma Platinum, TriomoveMSM gel en MSM poeder

Essentiële oliën voor de spieren 

Essentiële oliën zijn altijd een goede toevoeging in de sportverzorging. Steeds meer verzorgers zoals sportmasseurs maar ook fysiotherapeuten gaan over tot het gebruik van essentiële oliën en plantoliën. Waarom? Omdat essentiële oliën zowel vóór als na het sporten de spieren verzorgen én helpen bij het mentale aspect.  

Iedere serieuze sporter zal zich voor een training of wedstrijd goed voorbereiden. Dit begint met een goede fysieke en mentale warming up en na afloop een cooling down. Uiteraard is de basis goede voeding en voldoende training om klachten na een zware fysieke inspanning te voorkomen. Een spierolie is prettig na een intense inspanning, maar ook als voorzorg bij mensen die een lange tijd geen lichamelijke beweging gehad hebben.

Het doel van een goede voorbereiding is het verwarmen van spieren en gewrichten, een goede invloed op de bloedsomloop, een vrije ademhaling, het mentaal alert maken en zorgen dat je je op de inspanning of wedstrijd kan focussen. Het doel ná een inspanning is het verzachten en ontspannen van de spieren. Ontspannende baden en massages met essentiële oliën brengen snel verlichting als je te fanatiek gesport hebt!

Een aantal ontspannende essentiële oliën zijn goed voor de spieren en helpen te herstellen na een sportprestatie. Vooral oliën met een hoog aandeel aan estermoleculen. Hoe groter het aantal esters in een essentiële olie, des te groter het ontspannende effect.  

De volgende essentiële oliën (gemengd in een plantolie) zijn o.a. geschikt voor het gebruik als een spierolie of wrijfolie: 

 • Rozemarijn, Spaanse (Rosmarinus officinalis): heeft een hoog gehalte aan kamfer en dus een ontspannend effect op de spieren.  
 • Pepermunt (Mentha x piperita): sterk koelend, pept op bij vermoeidheid, verfrissend. 
 • Zoete marjolein (Origanum majorana): bestaat o.a. uit esters en alcoholen, werkt ontspannend, verwarmend, goed te verdampen of inhaleren vooraf een wedstrijd.  
 • Grapefruit (Citrus paradisii): bestaat voor 90% limoneen en esters, goed voor de bloedsomloop, opmonterend, reinigend, bij stress voorafgaand aan de wedstrijd.  
 • Zwarte peper (Piper nigrum): bestaat voornamelijk uit monoterpenen, werkt verwarmend, stimulerend en is goed voor de bloedsomloop. 
 • Spijklavendel (Lavandula latifolia): deze lavendelsoort heeft een kamferachtige lavendelgeur, geeft energie bij vermoeidheid en is goed voor de spieren. 
 • Lavendel (Lavandula angustifolia): bestaat o.a. uit linalol en linalyl acetaat en werkt daardoor (spier)ontspannend en ontspannend op de geest.  
 • Helicryse (Helichrysum italicum): bestaat o.a. uit esters, sesquiterpenen, 10% diketonen, ondersteunt herstel na een sportprestatie en na het vallen, verzorgt littekens en kalmeert de huid. Daardoor is het een eerste hulp olie voor de huid. 
 • Gember (Zingiber officinalis): verwarmende olie en tegelijkertijd zeer huidvriendelijk.
 • Den, grove (Pinus sylvestris): goed voor de doorbloeding en goed voor de luchtwegen. 
 • Geranium (Pelargonium graveolens): goed voor de spieren, verzachtend en huidvriendelijk.
 • Roomse Kamille (Chamaemelum nobile): ontspannend voor de spieren.
 • Eucalyptus (Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata of Eucalyptus smithii): goed voor de bloedsomloop, om vrijer te ademen, koelend op de huid en daardoor ook verzachtend. 

Warming up & Cool Recovery 

Het kant-en-klare, sportieve duo voor het verwarmen én verkoelen van de spieren is de Aromassage Warming Up en Cool Recovery. 

Aromassage Warming Up verwarmt de spieren en is ter verzorging en behandeling van de spieren tijdens het sporten. De basis wordt gevormd door zoete amandel met jojoba voor een goede huidverzorging. De essentiële oliën in deze Aromassage zijn gekozen vanwege het stimulerende en vitaliserende effect op de doorbloeding en daardoor op de spieren: rozemarijn, mirte, grapefruit, engelwortel, cipres en kaneelschors. 

Aromassage Cool Recovery verfrist de huid en ondersteunt de afvoer van afvalstoffen na het sporten. Aan de basis van zoete amandel en jojoba is arnica maceraat toegevoegd, een afvoerende en verwarmende olie die goed is voor de doorbloeding. De essentiële olie van citroen zorgt voor een goede circulatie en daarmee tevens voor de afvoer van afvalstoffen. Helicryse en lavendel zorgen samen met arnica voor het spierherstel en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid. Kruizemunt en pepermunt ontspannen en verfrissen de huid.  

Onze Aromassage lijn is een unieke serie producten voor huidverzorging en massage in één. Er zijn vier kant-en-klare Aromassage oliën die therapeutisch kunnen worden toegepast voor de spieren: Neck & Shoulder, Back & Arm, Warming Up en Cool Recovery.   

Ook de Davos Spierolie is een effectief product met een dubbele functie: zowel verwarmend bij gevoelige spieren als verlichtend voor de luchtwegen. Breng de olie aan als massageolie of wrijfolie na het sporten. Je kunt de olie ook gebruiken op borst en rug om vrijer te ademen. De olie verwarmt aangenaam na een sportieve inspanning. Naast de bekende Davos oliën werkt deze olie extra effectief door de toevoeging van de essentiële olie van kruidnagel, kamfer, kajeput en het maceraat van arnica en Sint-Janskruid. 


DIY Spierolie 

Wil je zelf een spierolie maken? Hier delen we een aantal recepten die gebruikt kunnen worden voor een massage, maar ook als wrijfolie voor thuisgebruik. Voordat je een spierolie aanbrengt kan een body scrub met zout een goede voorbehandeling zijn. Een scrub helpt bij het afvoeren van afvalstoffen, is goed voor de doorbloeding, en helpt om de spierolie met essentiële olie (werkstoffen) beter op te nemen. Goede basisoliën om de essentiële oliën in te mengen zijn jojoba, amandel, arnica, Sint-Janskruid of de Aromassage Basic
Onderstaande recepten kunnen je helpen om sneller te herstellen na een sportprestatie. 

Kies je liever voor een kant-en-klaar product, dan zijn de Aromassage Warming Up en Cool Recovery de producten voor jou! 

Bodyscrub 
Meng 10 ml basis olie met 2 theelepels fijn Himalayazout en 4-5 druppels essentiële olie uit onderstaande recepten. 

Activerende spierolie voor de warming up 
30 ml basisolie 
10 druppels rozemarijn ct kamfer (Spaanse rozemarijn)   
10 druppels grapefruit  

Spierolie voor na het sporten 
30 ml basisolie (jojoba, amandel, arnica of de Aromassage Basic
15 druppels rozemarijn ct kamfer (Spaanse rozemarijn)   
10 druppels sinaasappel of citroen   
10 druppels spijklavendel 
 
Ontspannende spierolie 
30 ml basisolie 
10 druppels lavendel  
10 druppels geranium 

 
Meer lezen? 
Nog meer recepten en achtergronden van aromatherapie en sport vind je in hoofdstuk 7 van het Aromecum