Een nieuwe column "Hollanditus" van Drs. Ton Beljon over zaken die ons allen raken. Over gezondheid, natuur en milieu. Over het wel en wee van de samenleving, over Europese toestanden, over de trends in de wereld, over de goede ontwikkelingen maar ook over de misstanden. Soms ook over de soms typische Nederlandse visie op allerlei kwesties en oplossingen.


Microplastics horrorshow 

In het programma Keuringsdienst van Waarde werd in de uitzending van 22 oktober jl. op NPO 3 weer eens de aandacht gevestigd op het massieve probleem van microplastics: de wereldwijde plastic soep die onvoorstelbare milieu effecten veroorzaakt. Deze keer was de cosmetica branche aan de beurt. Opnieuw viel ik van mijn stoel en dacht: “kan niet waar zijn”.

Traditioneel is in dit tv programma weinig aandacht voor de nuance. Meestal wordt er stevig gesneden in het wederhoor en tot een minimum beperkt. Maar belangrijk is dat dit fenomeen – microplastics in allerlei cosmetische producten – zo scherp wordt neergezet. Opvallend is dat juist zeer grote cosmetica fabrikanten zich hier nog schuldig aan maken. Waarom is er de afgelopen jaren zo weinig gedaan door deze grote multinationals om die microplastics volledig uit te bannen?

Er is wel iets gedaan na de eerste wake-up calls jaren geleden. Maar gaat dit snel genoeg? Nou nee! Blijkbaar wordt er gewacht op een beslissing van de Europese commissie over welke polymeer nu tot de categorie microplastics horen en welke niet. Want alle plastics zijn polymeren maar niet alle polymeren zijn plastics. Eiwitten en zetmeel zijn bijvoorbeeld natuurlijke polymeren. Wat mij betreft zou de grens heel simpel zijn: alle polymeren die uit aardolie zijn gemaakt met als doel de inzet van wat voor plastic dan ook, worden verboden in cosmetica. Omdat de plastic deeltjes zo klein zijn, komen die in de voedselketen terecht… In 1 op de 3 visfiletjes die u met smaak verorbert zitten inmiddels al een paar mg plastic. Het drinkwater van ons allen wordt ook bedreigd want de ultra kleine microplastics kunnen steeds vaker niet meer uit het water gefilterd worden… Het ondenkbare gebeurt onder onze ogen: een microplastics horrorscenario.

Ofschoon we er niet meteen aan dood gaan kunnen de lange termijn effecten natuurlijk niet gezond zijn. Gaan we eerst die langlopende onderzoeken afwachten? Het is de hoogste tijd dat iedereen zijn verantwoording neemt en dus heel kritisch is op de producten die we met zijn allen gebruiken. Volgens oud-hoogleraar Hans van Weenen in het al eerder genoemde programma zitten microplastics al sinds 1972 (!) in cosmetica, in o.a. scrubs, peelings, cleansing gels en tandpasta.The Plastic Soup foundation doet goed werk door veel en vaak aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van microplastics. De cosmetische microbeads zijn daar maar een klein onderdeel van maar ik raad u aan om de app van deze stichting te downloaden: “Beat the micro bead’. Scan voortaan de ingrediënten lijst van al uw cosmetica producten! De app geeft dan meteen aan of er microplastics in het product zijn verwerkt.

Ton Beljon
Directeur Chi Natural Life