Microplastics zitten in 9 van de 10 meest verkochte cosmeticaproducten! Dit schokkende nieuws haalde deze week de media en is afkomstig van een nieuw onderzoek van de Plastic Soup Foundation. Aan (te) veel cosmetica, zoals crèmes en shampoos, worden deze kleine plastic deeltjes opzettelijk toegevoegd. Deze chemicaliën blijken gevaarlijk te zijn voor onze gezondheid en slecht voor de dieren en de natuur. Door onze verbondenheid met de natuur, krijgen we alles wat we haar aandoen, letterlijk op ons bordje terug... Wat zijn we geschrokken! We wisten dat het een probleem was, maar is het is nog erger dan we al dachten!

De schokkende feiten op een rij

Microplastics vinden we terug in en op:

• Onze cosmetica: 9 van de 10 cosmeticaproducten bevatten microplastics.
Deze plastic ingrediënten zijn slecht voor het milieu en deze kunnen je lichaam binnendringen. Microplastics worden bewust toegevoegd aan cosmetische producten. De EU is van plan dit aan te pakken, maar helaas geldt dit mogelijk voor slechts 4% van alle microplastics.

• Onze natuur: Elke minuut komt er 7 kilo microplastic in het milieu terecht.
Via jouw wasbak kunnen microplastics in de oceaan terecht komen. Ook kunnen ze worden ingeademd. Ze zijn zelfs gevonden op een ongerepte plek hoog in de Alpen. Lees meer in onze blog.

• Op ons bord: In 1 op de 3 onderzochte zeedieren zit inmiddels al een paar mg plastic.

Zeedieren krijgen microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. Denk aan garnalen, zalm, makreel uit de supermarkt of van de visboer. Lees meer in onze blog.

• Ons bloed: 80% van de onderzochte proefpersonen heeft microplastic in hun bloed.

Onderzoekers van de VU Amsterdam vonden synthetische polymeren in het bloed van bijna 80% van de onderzochte proefpersonen.

Hoe herken je microplastics?

Microplastics worden bij cosmeticaproducten aangegeven in de ingrediëntenlijst. De meeste namen voor microplastics beginnen met ‘Poly-’, verwijzend naar polymeren. Echter geldt het wel alleen voor de synthetische polymeren, polymeren komen ook voor in de natuur. Dit is niet te vergelijken met de kleine stukjes plastic die de natuur, de mens en dier verstoren. 

Het kan nogal verwarrend zijn, al die ingrediëntennamen op het etiket. Wil je zonder te lezen snel weten of jouw product microplastic vrij is? Download de gratis Beat the Microbead app en scan de producten in jouw badkamer! Ook kun je producten herkennen aan het Zero Plastic Inside logo, deze producten zijn gecertificeerd door de onafhankelijke Plastic Soup Foundation. 

Wat kun je nog meer doen?

• Deel dit met zoveel mogelijk familie en vrienden! Iedereen zou moeten stoppen met deze schadelijke stoffen!

• Kies voor natuurlijke cosmetica zónder microplastics en zonder andere schadelijke stoffen! Het is namelijk helemaal niet nodig om deze stoffen te gebruiken als je kiest voor een puur, natuurlijk product! Je herkent de producten aan het Zero Plastic Inside logo.

• Lees je verder in op de site van de Plastic Soup Foundation

Chi Natural Life is officieel Beauty Angel van de Plastic Soup Foundation. Wij zijn sinds onze oprichting in 1979 natuurlijk microplasticvrij.
Daarom dragen wij, bij Chi Natural Life het Zero Plastic Inside Certificaat: