Wist je dat een mannenhuid duidelijk verschilt van een vrouwenhuid? Het hormoon testosteron bepaalt de kenmerken van een mannenhuid en geeft het een andere structuur dan een vrouwenhuid. De mannenhuid is zo'n 20% dikker dan een vrouwenhuid en bevat meer collageen waardoor de huid er vaak steviger uitziet dan een vrouwenhuid. Daardoor blijven mannen langer rimpelvrij dan vrouwen! Maar: als het testosterongehalte van de man gaat dalen, dan gaat de huidveroudering zelfs sneller dan bij een vrouwenhuid. Daar komt nog bij dat mannen over het algemeen hun huid minder verzorgen dan dat vrouwen dat doen. Een mannenhuid bevat meer talgklieren en is dus wat vetter van nature. Daardoor is de zuurgraad wat lager dan een vrouwenhuid en daardoor meer geneigd naar acne en andere onreinheden. 


Smeren en scheren 

Als we naar producten kijken die gebruikt worden na het scheren, zien we vooral het gebruik van (conventionele) aftershaves. Deze aftershaves zijn allemaal op basis van alcohol en drogen de huid dus sterk uit. Met als gevolg dat de gezichtshuid op den duur beschadigd raakt. Gebruik daarom na het scheren een verzorgend en herstellend product op basis van plantaardige vette oliën. Koudgeperste plantaardige oliën bevatten vetzuren, mineralen, sporenelementen, anti-oxidanten en tocoferolen (vitamine E) die de huid beschermen, voeden, het vocht op peil houden en de huid helpen te herstellen na het scheren. Door de dagelijkse scheerbeurt wordt steeds de buitenste huidlaag verwijderd waardoor de huid gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Zeker 40% van de mannen hebben huidproblemen door het dagelijks scheren.   


Maak zelf een 100% natuurlijke scheerolie en scheerzeep!

Een belangrijke regel bij natuurlijke huidverzorging met plantaardige oliën: gebruik plantaardige vette oliën en andere natuurlijke producten op een vochtige huid. Zo trekken de producten makkelijker in zonder dat de huid blijft glimmen. Mannen weten dat eigenlijk allang, want: scheren gaat veel effectiever en beter op een natte huid. Als bij de huidverzorging dan ook nog meer water wordt gebruikt, blijkt zelfs een olie zeer geschikt voor de vettere mannenhuid.   

Recept: Scheerolie 
Een scheerolie kan op een vochtige huid aangebracht worden om te scheren of op de huid aangebracht worden vóór de scheerzeep. De huid voelt na het scheren zeer zacht aan en de huid is direct verzorgd! 

100 ml vette plantolie (bijvoorbeeld Aromassage Basic 2 of jojoba olie
7 druppels ho hout 
2 druppels sandelhout 
2 druppels ceder 
2 druppel vetiver 
7 druppels grapefruit 


Heerlijke oliën voor de man 

In theorie kunnen dezelfde natuurlijke huidverzorgingsproducten door man en vrouw worden gebruikt. Aangezien de meeste huidverzorgingsproducten gemaakt worden voor vrouwen, passen de meeste gebruikte geuren niet bij mannen. Echte mannengeuren zijn bijvoorbeeld: houtoliën als sandelhout, ceder, ho-hout, harsoliën als wierook en mirre, dennenoliën, worteloliën als gember en vetiver, zwarte peper en frisse citrusoliën zoals grapefruit. Over het algemeen houden mannen erg van houtoliën, je leest hier meer over op de bosbaden blog! 


Baardolie, scheerolie en dag- en nachtverzorging in 1! 

Eén of twee pompjes van de Chi Superskin All Skin oil is ideaal voor de dagelijkse gezichts- en huidverzorging én te gebruiken als scheerolie. De Superskin All Skin verzacht de huid, helpt bij het prikken van de baard en een droge huid. De geur van de All Skin valt zowel bij vrouwen als bij mannen goed in de smaak…Veel mannen vinden de warme en houtige Ho-hout essentiële olie een prettige geur, die ook onderdeel is van de All Skin olie. Deze olie is ook te gebruiken als pre-shave olie of gewoon als dagelijkse gezichts- en huidverzorging. Ook voor de mannen met een baard die er geweldig uit moet blijven zien is onze Chi Superskin All Skin oil een aanrader! 

Of bekijk hier de video over plantenoliën en essentiële oliën: