Groene klei en witte klei zijn een fijne hulp in de huidverzorging: van een pakking voor een vette huid met puistjes tot de verzorging van huidproblemen bij dieren. Vertargil klei is 100% door de natuur samengesteld, onbewerkt en wordt al vanaf de oudheid gebruikt!


Wat is klei?

Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft wel klei behandelingen in hun therapeutische tradities.

Klei is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Echte klei is 100% door de natuur samengesteld, onbewerkt en bevat veel gezonde mineralen. Door het unieke absorberende vermogen van klei kan het de huid en het lichaam reinigen. Klei is in de vorm van masker, pakking of in bad een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen.

Klei is een effectief middel voor het zuiveren van de huid. Van de vele eigenschappen van klei maken schoonheidsspecialisten maar ook natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik.


Wat is het verschil tussen groene en witte klei?

De kleur van klei heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Alle kleisoorten zijn reinigend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin. Groene klei blijkt de krachtigste klei onder de klei-soorten en is sterk reinigend. Van alle soorten klei is groene klei de meest werkzame mits zongedroogd. Witte klei is de mildste en zachtste klei onder de kleisoorten en zelfs geschikt voor het gebruik bij baby’s.


Eigenschappen van groene klei

 • Anti-aging: vertraagt de gevolgen van het ouder worden
 • Houdt de huid jong en strak
 • Geschikt voor een huid die geen zeep kan verdragen
 • Een fijne hulp bij een onzuivere huid, puisjes en acne
 • Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
 • Goed voor het bindweefsel in de huid
 • Werkt als een natuurlijke trekzalf

De voordelen van witte klei

Witte klei heeft dezelfde reinigende eigenschappen als de groene klei, maar is minder sterk en veel zachter voor de huid. Door de zachtheid van witte klei is deze speciaal geschikt voor de gevoelige huid en de baby- en kinderhuid. Daarnaast is het geschikt voor alle toepassingen waarbij tot nu toe de klassieke talkpoeder wordt ingezet. In tegenstelling tot talkpoeder sluit kleipoeder de huid niet af.

Je kan de witte klei naar behoefte op de gewenste plek strooien en eventueel licht in masseren. Bij zweetvoetengeur is deze klei ideaal  te gebruiken in combinatie met een paar druppels essentiële olie van  salie, tea tree en lavendel. Gemengd met vette plantolie kan witte klei ook toegepast worden in de vorm van zalven en maskers.  En niets is zachter dan baden met witte klei en vette plantolie.


100% Natuurlijk

Klei is 100% door de natuur samengesteld en onbewerkt. Groene klei bevat veel mineralen zoals silicium, aluminium, ijzer, calcium, magnesium, natrium en kalium. Het is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Het hoge gehalte aan kiezelzuur is goed voor o.a. het bindweefsel, haren en de nagels.


Wist je dat..

 • We het aan wilde dieren te danken hebben dat de locaties met gezonde klei ontdekt zijn? Mensen zagen dat gewonde dieren zich
  op speciale plaatsen in de modder rolden en daarna snel herstelden.
 • Boeren van vroeger de kwalen van hun huisdieren en vee met klei behandelden?
 • Bij de indianen en ook in de oertijd klei al gebruikt werd als huidreiniger en voor behandeling van huidproblemen?
 • De oude Egyptenaren klei uit de Nijl op de huid en bij het mummificeren gebruikten?
 • De Franse en Russische soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog beschermd werden tegen dysenterie door de klei bij hun voedsel?
 • In onze tijd de natuurvolken van Afrika tot Australië klei eten bij maagproblemen?

Hoe gebruik je witte en groene klei?

Uitwendig kan klei gebruikt worden voor een voet- of lichaamsbad, als masker en pakking, en als koud of warm kleikompres. Per toepassing is klei voor verschillende problemen inzetbaar. Door klei met etherische olie te mengen kunt u een extra werking toevoegen. Gebruik bijvoorbeeld groene klei met tea tree bij een vette huid, acné en puistjes. De toepassingen zijn eindeloos!

In bad

Een kleibad is prettig bij allerlei huidklachten, het is zeer geschikt bij zweetafscheiding, daarnaast reinigend en zuiverend voor de huid.
Voeg circa 4 eetlepels groene klei poeder toe aan een lichaamsbad. Voor een voetenbad gebruik je de helft. Voeg altijd de etherische
olie toe aan de klei voordat het aan het water toegevoegd wordt.
Let op: spoel het bad met ruim water na om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt.

Masker en pakking

In de vorm van maskers en pakkingen wordt de huid gereinigd,
terwijl het tegelijkertijd een goede invloed op de bloedcirculatie heeft. Schoonheidsspecialisten gebruiken klei ook om dode huidcellen van de huid te halen. Het is een prachtig natuurlijk middel voor alledaagse (huid)problemen!

Iedere huid kan een kleimasker gebruiken en verdragen. Een groene klei masker op een vette en onreine huid kan je laten indrogen. Bij een droge tot gevoelige huid kan het masker door middel van afdekking met plastic folie of een natte kompresdoek vochtig gehouden worden. Naast onreinheden zoals puistjes en mee-eters wordt namelijk ook vocht uit de huid onttrokken. 

Je kan zelf een masker maken (zie recepten) of tubes met handige kant-en-klare groene klei aanschaffen. Voor maskers, pakkingen en kompressen kan groene en witte klei tot een pasta gevormd worden door toevoeging van: zuiver (bron)water, hydrolaat, vette plantolie, maceraten, essentiële oliën of een combinatie hiervan.


Bereiding van kleipasta

Giet de gewenste hoeveelheid klei langzaam in een kom waarin zich een gelijke hoeveelheid water bevindt. Laat dit alles enige tijd bezinken zonder te roeren zodat de klei het water goed kan opnemen. Giet het overtollige water af en de pasta is klaar voor gebruik. Het is raadzaam gezuiverd of bronwater te gebruiken, omdat leidingwater soms chloor bevat, wat de werking van de klei nadelig kan beïnvloeden. 


Recepten met klei


Een reinigend masker van groene klei

 • 1 eetlepel groene klei 
 • 2 eetlepels hydrolaat of water en voeg daar (een combinatie van) etherische olie gemengd in een theelepel vette plant olie aan toe.

Tip: Deze recepten kun je ook toevoegen aan een lichaamsbad of voetenbad! Voor een lichaamsbad verdubbel je het recept.


Een fluweelzacht masker van witte klei

 •  2 eetlepels witte klei 
 •  2 eetlepels vette plantenolie  met 1 druppel etherische olie

Dit masker wordt niet hard. In plaats van de vette plantenolie of als aanvulling kun je ook de Chi Superskins gebruiken.


Kwaliteit van Vertargil klei

In het diepe zuiden van Frankrijk zijn in miljoenen jaren tijd kleilagen gevormd. Door het warme, zonnige klimaat is er veel zonne-energie in de klei opgeslagen. De klei wordt gewonnen, gedroogd in de zon en via een speciale techniek fijn getrild en gefilterd. Elke batch wordt door een laboratorium gecontroleerd op de hoogste normen voor inhoudsstoffen om een topkwaliteit te garanderen!


Groene klei voor dieren

Wist je dat het vaak aan wilde dieren te danken was dat de vindplaatsen van klei ontdekt zijn? Mensen zagen dat gewonde dieren zich op speciale plaatsen in de modder rolden en daarna snel herstelden. Ook boeren behandelden vroeger de kwalen van hun huisdieren en vee met klei. Klei is een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen. Van de vele eigenschappen van klei maken vele dierenartsen en natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik. Hiervoor zijn er de speciale Vertargil Veterinaire producten.


Waarschuwingen

 • Klei is slechts voor éénmalig gebruik. 
 • Klei na gebruik weggooien en ervoor zorgen dat kinderen en dieren er niet mee in aanraking kunnen komen.
 • Het komt hoogstzelden voor dan men allergisch is voor klei.
 • Klei is een prachtig natuurproduct maar vervangt nooit een arts. In twijfelgevallen altijd een geneeskundige raadplegen voordat men overgaat tot het gebruik van klei.

Chi Vertargil assortiment

Vertargil klei verkrijgbaar in verschillende varianten en inhoudsmaten:

 • Vertargil groene klei poeder 750 en 2500 gram  
 • Vertargil in kant-en-klare tube 100 en 360 gram (Met biologische rozenwater en lavendelwater)
 • Vertargil Witte klei poeder 250 en 2500 gram
 • Vertargil Witte klei in strooibus 100 gram

Vertargil klei speciaal voor dieren:

 • Vertargil groene klei poeder 1000, 2500 en 5000 gram  
 • Vertargil in kant-en-klare tube 360 gram (Met biologische tea tree en lavendelolie)