Het is zomer! We leven meer buiten en het is heerlijk om de natuur in te gaan. Wanneer je meer buiten leeft, heb je meer kans op de typische zomerkwaaltjes zoals insectenbeten, een rode huid na het zonnen, een uitgedroogde huid en lippen, zweetvoeten en meer... Gelukkig kun je hier op een 100% natuurlijke manier iets aan doen. In de vakantieperiode hebben we vaak meer tijd om te lezen, wandelen, relaxen en misschien ga je zelfs wel op vakantie. Geniet van het buitenleven samen met Chi: we hebben hier al onze tips & tricks voor een heerlijke zomer verzameld! 


Insectenbeten?

Als de zon schijnt genieten we volop van het buitenleven. Een klein nadeel is dat ook insecten van ons genieten... Gelukkig kunnen essentiële oliën van grote waarde zijn bij insecten, als voorbehandeling van de huid maar ook ná een beet. We hebben deze effectieve essentiële oliën gecombineerd in de Outdoor Skinspray en Na De Beet Roller, samen verzorgen en verzachten ze de huid bij insectenbeten! Ideaal om op de huid te gebruiken wanneer je de natuur in gaat: naar bos, heide, park, festival of je eigen tuin. 

Hoewel insecten voor overlast kunnen zorgen, moeten we niet vergeten dan insecten essentieel zijn voor het leven op aarde: ze zijn voedsel voor veel andere dieren, zoals vogels en reptielen. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en dragen bij aan een gezond bodemleven. Lees meer over onze Bee Good for Nature campagne!


Ga je de zon in?

Iedereen weet dat de zon de basis is van al het leven op aarde. De zon is goed voor iedereen! Maar teveel zon, dus zonnen totdat je verbrandt, is zeer slecht voor de huid en een aanslag op je gezondheid op termijn. Dat weet inmiddels iedereen maar wist je ook dat korte periodes van zon, dus laten we zeggen 3 x per dag 15 minuten, dat je daar ook mooi bruin van wordt? Het lichaam krijgt tijd om het bruiningsproces, het verwerken van de zon, uit te voeren. Wist je ook dat je zelfs bruin wordt onder de meeste parasols omdat die meestal nog heel veel UV straling doorlaten? Dus ben een beetje zuinig op je huid: geniet, zon verstandig en wordt toch lekker bruin!

Ons advies is om zowel vóór als na het zonnen de huid goed te voeden en te beschermen met plantoliën. In feite hydrateren plantoliën de huid: ze helpen om vocht in de huid te houden waardoor je de kans op uitdroging verkleint. Daarnaast bevatten een aantal plantoliën van nature een kleine SPF (tot maximaal 8).

Het beste Chi product voor vóór en ná het zonnen is de SuperSkin Aftersun. Onze 100% biologische en plantaardige aftersun olie voedt en beschermt de huid. Een zijdezachte verwennerij voor de huid met o.a. kokos en rozenolie. Masseer ook ’s morgens deze olie op als extra verzorging en als eerste bescherming voordat je een zonnebrandproduct op brengt. Breng meerdere keren per dag aan om de huid soepel te houden. De huid zal door deze extra verzorging minder snel of zelfs niet vervellen zodat de huid mooi gebruind blijft!

Lees verder over hydratatie van de huid door plantoliën op de blog.


Te lang in de zon gezeten?  

Om de huid te voeden en om langer bruin te blijven, is ons eerste advies de SuperSkin Aftersun Oil, zie het advies hierboven. Wil je de huid ook graag verkoelen, kies dan voor aloë vera!

Aloë vera is een oerproduct met een fantastische verkoelende werking voor de huid. In sommige situaties is aloë vera nodig om de huid onmiddellijk te koelen: bijvoorbeeld na het zonnen. Aloë vera is inzetbaar voor alle huidtypes, speciaal voor een vochtarme huid en daarnaast houdt het de huid elastisch en jong.   

Kies voor Chi Aloë Vera Gel met 100% biologische aloë vera, verkregen van de Aloe barbadensis (biologische IASC gecertificeerde culturen). Hierin blijven, in tegenstelling tot een extract, alle verse planteigenschappen actief.  Alle vitaminen, enzymen, mineralen en aminozuren staan garant voor intensief beschermende en vochtregulerende eigenschappen.  

De aloë vera gel is aangevuld met biologisch rozenwater en lavendelwater. Deze heerlijke, pure bloemenhydrolaten werken zuiverend, verzachtend en vochtregulerend. 


Een schrale of uitgedroogde huid?  

Kies dan voor de Calendula Repair Balm! Calendula (goudsbloem) is een plant die al duizenden jaren wordt gewaardeerd voor haar huidherstellende werking. De 100% biologische balsem is een eerste hulp bij zowel acute situaties als bij langdurige huidproblemen.   
Combi tip: Gebruik de Calendula Repair Balm samen met de Aloë Vera Cooling Gel voor een complete huidverzorging bij een geprikkelde en schrale huid. Aloë Vera kan de huid onmiddellijk koelen, bijvoorbeeld na het zonnen, ontharen of overlast van de processierups. Daarna de Calendula Repair Balm inzetten om het herstellende vermogen van de huid langdurig te ondersteunen.   


Oververhit? 

Spray een hydrolaat direct op het gezicht of overal op de huid voor verkoeling, verzorging en verfrissing. Skinspray Pure Rose Water is het 100% pure en biologische bloemenwater van de Bulgaarse roos (Rosa damascena). Het water werkt zuiverend, verzachtend en vochtregulerend. Het hydrolaat is geschikt voor de verzorging van alle huidtypen, zelfs van baby’s!  


Kloofjes of eelt aan de voeten?

Nieuw van Chi is de 100% biologische Tea Tree Voetboter: het product voor de dagelijkse voetverzorging. Een fijne hulp bij droge, ruwe voeten, eelt en kloofjes. Met als resultaat een soepele, langdurig gehydrateerde huid en verzorgde voeten. De voetboter is ook zeer geschikt als massageproduct en ruikt heerlijk fris! De voetboter bestaat uit o.a. plantoliën van jojoba, sheabutter, calendula en de essentiële oliën van lavendel, lemongrass en tea tree olie.


Lange autoreis?

Of je nu lekker in eigen land of naar het buitenland op vakantie gaat, een lange autorit kan ervoor zorgen dat je wat suffer bent of je misschien niet zo lekker voelt, terwijl je juist enorm uitkijkt naar de vakantie! Een tip is om pepermunt essentiële olie te inhaleren met behulp van de duurzame Aroma Inhaler. Pepermunt heeft een heerlijke frisse geur die ervoor zorgt dat je alert blijft en zonder ongemakken vol enthousiasme op vakantie kan!

Het is ook heerlijk om 1 spraytje van een Chi Airspray op de automat te verstuiven, voor een frisse geur in de auto.


Droog haar na een dagje zon?

Normaal tot droog of beschadigd haar kun je extra voeden door middel van een (overnight) haarmasker. Een aantal plantoliën, waaronder argan, castor en kokos zorgen voor gezond en stevig haar met een natuurlijke glans. Ook de SuperSkin Aftersun Oil is hier een fijne hulp mét een heerlijke geur van roos en mandarijn! Lees hier het recept voor een haarmasker.


Eerste hulp bij een tekenbeet?  

Bij een tekenbeet is het belangrijk direct de teek met een tekentang volledig te verwijderen. Druppel nooit een etherische olie op de teek, omdat deze in een reactie nog meer gif in de huid kan brengen. Na het verwijderen kun je op de plaats van de beet direct de Outdoor Skinspray of Na De Beet Roller aanbrengen. 


Overlast van de eikenprocessierups?  

Elke larve van de Thaumetopoea processionea heeft honderdduizenden brandhaartjes die flinke irritatie kunnen veroorzaken als deze in aanraking komen met de huid. Wat kun je het beste doen bij overlast van deze rups? Een belangrijk advies is om niet te gaan wrijven of krabben. Dat maakt de problemen alleen maar erger. Het eerste advies dat gegeven wordt is het strippen van de huid met plakband om de haartjes zoveel mogelijk te verwijderen. De huid en ogen goed spoelen met lauw water is belangrijk. Mocht je de symptomen op een natuurlijke wijze willen behandelen dan zijn verkoelende producten geschikt, zoals hydrolaten en aloë vera gel. Onze Aloë Vera Cooling Gel kan de huid onmiddellijk verkoelen en verzachten dankzij de pure, biologische aloë vera, rozen- en lavendelwater. Bewaar de aloë vera in de koelkast voor een extra koeleffect!   

Tip! Mocht de huid toch geïrriteerd zijn door het krabben, is calendula een eerste hulp door de huidherstellende en verzachtende werking.  


Een lange wandeling of buiten sporten?  

Spirulina draagt bij aan fitheid en is dus een goede start van de dag. Spirulina is zeer voedzaam en bevat van nature meer dan 80 vitale voedingsstoffen waarvan ongeveer 60% plantaardige eiwitten. Daarnaast kun je voor vertrek en bij thuiskomst de spieren verzorgen met een goede spierolie, zoals de Aromassage Warming Up en Cool Recovery.  


Zweetvoeten?

Met het warme weer kun je hier sneller last van hebben dan gewoonlijk. Je kunt de voeten ‘s morgens inpoederen met de strooibus Vertargil witte klei. Witte klei ziet eruit als talkpoeder maar is een betere optie, omdat klei blijft ademen, maar wel de voetgeur zal opnemen. 

Wist je dat de Chi Airsprays ook geweldig werken bij stinkende schoenen door zweetvoeten? Naast dat de Chi airsprays heerlijke parfums zijn voor in huis of waar je maar wilt, kun je ze dus ook gebruiken om nare geurtjes acuut weg te sprayen. Een keer sprayen in een schoen is voldoende!


Tijd om te lezen?

Duik de boeken in! Hoe heerlijk is het buiten in het zonnetje een boek te lezen. Misschien heb je in de vakantie ook meer tijd om te leren en studeren. Ontdek hét aromatherapieboek geschreven door Drs. Harmen Rijpkema: het Aromecum. In ruim 680 pagina’s vind je meer dan 200 uitgebreide beschrijvingen van essentiële oliën, vette plantoliën, hydrolaten en verschillende aromatherapie thema’s. Dit aromatherapie boek is een naslagwerk én leesboek tegelijkertijd voor iedereen die meer wil weten over aromatherapie!


(Vakantie)stress?

Ons laatste advies is: vergeet niet te ontspannen! Ontspanning, rust en goed slapen zijn belangrijk voor lichaam en geest. ‘s Nachts krijgt jouw lichaam de kans om zich te herstellen. Zorg dus goed voor jezelf: neem op tijd rust en zorg dat je voldoende slaapt. De olie die je kan helpen om lekker te slapen is lavendel. Lavendel is één van de beste rustgevende oliën. Traditie, ervaring en onderzoek maken van lavendelolie een steeds meer toegepast kruidenmiddel voor een goede en gezonde nachtrust, bij stress en innerlijke onrust. Lees de blog 'hoe kan lavendel helpen om lekker te slapen?'

Het is ook aanrader om zelf een ontspannende huidolie te maken! Heerlijk als massage of om jezelf na het douchen mee te verwennen. Hoe maak je het? Vul een flesje met 20 ml plantolie zoals jojoba of amandelolie. Kies vervolgens uit één van de volgende recepten:

…of kies zelf een essentiële olie waar je blij van wordt! Meer DIY recepten vind je op de blog!