Bij ons mensen wordt aromatherapie ingezet bij om onze gezondheid te ondersteunen, naast een goede voeding, voldoende beweging en een juiste omgeving. Maar wat kan aromatherapie betekenen voor onze huisdieren? Lees meer op deze blog!


Aromatherapie voor dieren

Net als bij ons mensen, wordt aromatherapie steeds vaker ingezet bij huisdieren om hun gezondheid te ondersteunen, naast een goede voeding, voldoende beweging en een juiste omgeving. Zowel essentiële oliën, hydrolaten als groene klei kunnen bijzonder effectief zijn. Je kunt de oliën voor honden bijvoorbeeld in huis verdampen en voor paarden kun je een spray maken om in de box te verspreiden. Veel gebruikte oliën voor huisdieren zijn: ceder bij angst en onzekerheid, den voor de luchtwegen en lavendel voor meer balans. Zowel lavendel als tea tree helpen om vlooien en insecten op afstand te houden. Let op: Honden hebben een veel sterker reukvermogen dan mensen, dus hou hier rekening mee met de doseringen, minder is dus meer! Dieren weten vaak heel goed wat een goede olie voor hen is: als ze een olie afwijzen, schakel dan over naar een andere olie.


Ultrasone aroma diffusers en dieren

Er is geen effect gemeten bij huisdieren wanneer een ultrasone aroma diffuser in huis aanstaat. Huisdieren ervaren dit niet als onprettig en blijven gewoon rustig in de dezelfde kamer liggen als waar de diffuser aanstaat.


Géén essentiële olie bij katten

Pas op bij het inzetten van de oliën bij katten: voorkom dat een kat direct in aanraking komt met een etherische olie. Katten hebben een andere stofwisseling dan wij: ze stapelen etherische oliën op en kunnen dit niet goed afbreken in het lichaam. Maar bij verdamping is deze hoeveelheid etherische olie minimaal, en is daarom geen probleem voor katten. Maar zorg wel dat ze altijd de ruimte kunnen verlaten. Hydrolaten zijn zeer zacht en daarom bij alle huisdieren en dus ook bij katten puur te gebruiken. Je zet deze hydrolaten voor de verfrissing, verzachting en verzorging van de huid en vacht van ieder huisdier!


Groene klei voor dieren

Wist je dat het vaak aan wilde dieren te danken was dat de vindplaatsen van helende klei ontdekt zijn? Men merkte op dat gewonde dieren zich op speciale plaatsen in de modder wentelden en daarna snel herstelden. Ook boeren behandelden vroeger de kwalen van hun huisdieren en vee met klei. Klei is een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen. Van de vele eigenschappen van klei maken vele dierenartsen en natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik.


Spirulina voor een mooie vacht

Wist je dat spirulina niet alleen goed is voor mensen, maar ook voor dieren? Spirulina kan bij dieren helpen om een betere en glanzende vacht te krijgen. Ook kan dit algje bijdragen aan soepele gewrichten. Steeds vaker wordt spirulina aan kant-en-klaar diervoeder toegevoegd. Zelfs als vissen- en vogelvoer is spirulina geschikt!