Bij Chi Natural Life bieden we verschillende soorten etherische olie aan die op verschillende manieren gewonnen zijn: gedestilleerd, geperst, een absolue, een attar en een CO2 extract. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen de manier waarop het plantmateriaal verzameld is: cultivar, wild of eko. Hoe zit dat nu eigenlijk? In deze blog leggen we het uit! 


Waterdampdestillatie

Dit is de meest gebruikelijke winningmethode om etherische oliën te verzamelen. Door het plantenmateriaal in contact te brengen met waterdamp, komen de etherische oliën vrij uit de geurcellen, vermengen zich met de waterdamp en gaan met de damp naar boven. Door de damp af te koelen, wordt het weer vloeibaar en omdat etherische olie (meestal) lichter is dan water en ook niet in water oplosbaar is, drijft de olie op het water en wordt afgeroomd.
Het water bevat sporen etherische oliën en wateroplosbare bestanddelen en wordt hydrolaat genoemd.
Het destilleren is een vak apart dat door veel ervaring moet worden geleerd. Elke plant of plantenmateriaal heeft een eigen destilleertijd. Zo zal hout (ceder, sandelhout, ho-hout) een andere destilleertijd hebben dan eucalyptus of lavendel.


Absolue

Absolues zijn extracties uit bloemen. Hiervoor wordt een zeer vluchtig oplosmiddel gebruikt. Meestal is dat de stof hexaan, maar het kan ook door middel van alcohol. Een oplosmiddel maakt de etherische olie vrij uit de bloemen, maar daarnaast worden ook de kleurstof en wassen uit de bloem meegenomen. Het oplosmiddel wordt verwijderd en daarna blijft een dikke wasachtige zachte massa over, het concrète. De wassen worden via alcohol verwijderd en een absolue blijft over. 


CO2 extract

Hierbij wordt het gas kooldioxide als oplosmiddel gebruikt. Bij het proces van CO2 extractie wordt het gas kooldioxide (CO2) onder druk in contact gebracht met plantenmateriaal. Kooldioxide of koolzuurgas (zoals de bubbels in Spa rood) reageert onder een bepaalde druk als oplosmiddel. Door de druk wordt het gas ‘superkritisch’: het blijft een gas maar met eigenschappen van een vloeistof waaronder een oplossend vermogen. Door de druk wordt de geurstof uit de bloem of plant gehaald, maar ook het pigment en eventueel harsen. De temperatuur van de extractie is veel lager dan bij stoomdestillatie, dus er gaan geen delicate bestanddelen verloren. Dit is een zeer schone methode om etherische oliën te winnen. Het enige nadeel van CO2 oliën is dat de productie gedaan wordt met kleine hoeveelheden plantenmateriaal. Dit maakt de olie relatief kostbaar. De geur van CO2 extracten zijn de meest verfijnde van allemaal en lijken op die van de verse plant!

Hoe hoger de druk bij extractie, des te meer bestanddelen worden er uit de plant gehaald. Een zogenaamde selectief CO2 extract met een lagere druk (80-140 bar) geeft een soort van etherische olie als resultaat en is dus vloeibaar. Een totaal CO2 extract heeft een hogere druk (tot 550 bar) en haalt naast de geur ook pigment en plantenwassen en harsen uit de plant. Het is dus bijna altijd vast van vorm en zal langzaam verwarmd moeten worden om de olie te gebruiken. Verwarm het flesje dan voorzichtig in heet water of au-bain-marie.



Persing

Citrusoliën worden via persing uit de schil gewonnen. Na het wassen worden de schillen in een ketel met water voorzichtig geraspt. Hierdoor ontstaat een soort emulsie van water, etherische olie en vaste bestanddelen uit de schil. Via centrifugeren en filtreren wordt de etherische olie gewonnen. 


Attars

De Attars zijn zeer bijzondere etherische oliën waarbij de verse plantendelen worden gedestilleerd in sandelhoutolie. De Attars komen uit Kannauj, het ‘Grasse’ van India, waar ze nog op traditionele wijze worden gewonnen met behulp van waterdampdestillatie. In India worden vele soorten Attars gemaakt. Attar of ittar (India) is afkomstig van het Arabische woord Itr (parfum) en van het Perzische woord Atr jul (vet van een bloem). Alle attars zijn zeer zacht voor de huid, verzorgend, parfumerend en kalmerend. De olie geeft weinig prikkels en kan gebruikt worden bij een gevoelige en droge huid.

Reeds in het Chi assortiment:
Attar Motia: sandelhoutolie met jasmijn
Attar Roos: sandelhoutolie met bloemen van de Rosa Damascena (roos). 


De kwaliteit van onze Chi etherische oliën

Bij een etherische olie zou je de eigenschappen, geur en werking kunnen vergelijken met wijnen, ze zijn afhankelijk van tal van factoren zoals klimaat, bodemgesteldheid, luchtkwaliteit, expertise van de boer, correcte manier van destillatie en de wijze van bewaren. We kopen direct bij de boer of producent in om optimale versheid, zuiverheid en kwaliteit te kunnen garanderen. Omdat wij alleen voor de hoogste kwaliteit gaan, kan het voorkomen dat een product niet geleverd kan worden als de beste en/of biologische kwaliteit niet beschikbaar is.

We hebben een drietal verschillende soorten etherische olie: cultivar, wild en bio. De voorkeur voor een kwaliteit kan persoonlijk zijn, of de geur kan de doorslag geven: 

Cultivar zijn gecultiveerde planten, afkomstig van één van onze boeren. Het zijn geen biologisch gecertificeerde oliën, maar dit wil niet zeggen dat de kwaliteit minder is of dat ze per definitie niet biologisch zijn. Sommige van onze boeren zijn te klein om zich te laten certificeren of zijn de kosten hiervoor simpelweg te hoog. 

Wild wil zeggen dat het plantenmateriaal in het wild is verzameld met toestemming van de regionale overheden. Uiteraard worden alle oliën door middel van laboratorium onderzoek gecontroleerd. 

Bio geeft aan dat een olie biologisch is gecertificeerd. Chi is sinds 1993 onder nummer 1579 aangesloten bij de SKAL, een onafhankelijke door de Nederlandse overheid gecertificeerde organisatie. De SKAL controleert producten op biologische oorsprong en verwerking. Hiervoor kan een  keurmerk worden geven. Het SKAL-lidmaatschap stelt ons in staat biologische kwaliteit producten te voeren wanneer deze beschikbaar zijn.