Essentiële oliën kunnen over het algemeen aardig wat hebben, omdat ze van zichzelf al een sterk antiseptische werking hebben. Bacteriën en schimmels hebben dus geen kans een essentiële olie aan te tasten. Uiteindelijk gaat de kwaliteit van dit natuurproduct langzaam achteruit, de oorzaak hiervan is zuurstof. Een essentiële olie kan gaan oxideren. Hierbij gaat de olie een verbinding aan met zuurstof waardoor de geur, kleur, smaak of werking verandert en op den duur nauwelijks meer te vergelijken is met een verse olie. Omdat 100% zuivere essentiële oliën geen conserveringsmiddelen bevatten kun je ze het beste koel en donker bewaren. Stel de olie niet teveel bloot aan temperatuurswisselingen en zet de olie niet in het zonlicht.
Daarnaast is het ook afhankelijk welke olie je in huis hebt. Enkele oliën zijn te vergelijken met goede wijnen. Hierbij kun je denken aan roos, jasmijn en sandelhout. Deze gaan langer mee dan de gemiddelde olie en de geur van deze oliën worden dieper en beter. Tea tree daarentegen blijft tot 9 maanden en citrusoliën tot een jaar na opening veilig om te gebruiken. Dit houdt in veilig gebruik op de huid, want wanneer een olie aan de datum is kan deze nog wel verdampt worden. Dus met uitzondering van tea tree en citrusoliën blijft een olie over het algemeen tot 2 jaar na opening veilig om te gebruiken op de huid. Natuurlijk wel gemengd met een basisolie zoals jojoba, amandel of kokosolie. Na 2 jaar is het beter de olie niet meer op de huid te gebruiken, verdampen kan dan nog wel.
Bepalend voor verdamping van olie is dus je neus. Als de olie nog steeds aangenaam ruikt, is deze voor verdamping te gebruiken. Doe ook eens een druppeltje olie op de stofzuigerzak of bij het wasmiddel in de wasmachine, de mogelijkheden om van de oliën te genieten zijn eindeloos!
Tip! Wanneer je een nieuw flesje olie opent, schrijf dan de datum op het etiket. Zo weet je precies hoelang je de olie al gebruikt.