In de winter wordt onze weerstand op de proef gesteld. Vaak is onze afweer minder hoog dus zijn we gevoeliger voor bacteriën en virussen. Veel mensen krijgen te maken met een aantal typische winterklachten zoals een droge of schrale huid en lippen, een verkoudheid, verminderde weerstand en minder energie. In deze blog onze beste tips & tricks voor een gezonde winter op een rij 
Voor gezonde luchtwegen en een gezonde lucht in huis

* Er zijn al vele studies bekend die de antibacteriële en antivirale eigenschappen en werking van essentiële oliën aantonen. Alleen al het verdampen of vernevelen van oliën kan er voor zorgen dat de lucht zuiver en gezond blijft.

* De zuivere lucht in kuuroorden zoals Davos in Zwitserland is mede te danken aan de essentiële oliën die door de aanwezige dennenbossen worden ‘uitgeademd.’ Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de essentiële oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die op geurstoffen normaal gevoelig reageren. Vooral citrus- en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevatten. Dit zijn de lichte moleculen, die zich snel verspreiden in de lucht en microben kunnen uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de ruimte brengen! Naast Davos Kuurolie vind je hier onze top 10 essentiële oliën voor gezonde luchtwegen.

* In de winter is onze afweer minder hoog dus zijn we gevoeliger voor bacteriën en virussen. Probeer dan in ieder geval om de lucht zo zuiver mogelijk te houden in huis. En dat kan met heerlijk geurende essentiële oliën. Goede oliën voor in de winter zijn o.a. houtoliën, dennenoliën, citrusoliën, eucalyptus, de specerijen en harsoliën. Breng dus geuren in huis! Vroeger brachten mensen geurende takken van dennen, maretak en klimop in huis om te genieten van de geur.

* Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in huis en op kantoor is slechter dan je denkt. Vaak veel slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Het lijkt alsof de binnenlucht steeds minder zuurstof bevat en meer en meer toxische stoffen. En dan te bedenken dat we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren doorbrengen… Door de juiste essentiële oliën te verdampen wordt de omgevingslucht fantastisch gezuiverd door vernietiging van vooral schimmelsporen en bacteriën!

* Meer tips voor gezonde luchtwegen lees je in deze blog.

 

Voor een gehydrateerde, verzorgde, zachte huid

* Doordat de huid blootgesteld wordt aan de wisseling tussen koude buitenlucht en droge verwarmingslucht in huis, verliest de huid veel vocht. De huid kan hierdoor gevoeliger en droger worden. Zorg er dus voor dat de huid goed beschermd blijft met een vette plantolie of een balm met plantoliën.

* Als je in de winter naar buiten gaat of bijvoorbeeld gaat skiën, kies dan een verzorgingsproduct zónder water, want dan kan het niet bevriezen. Een product van 100% plantoliën is dus ideaal om je gezicht, lippen maar ook handen te beschermen tijdens een winterse wandeling of tijdens wintersport.

* Thuis staat de centrale verwarming weer vaker aan, hierdoor ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht waardoor je huid meer vocht verliest. Probeer de ruimte waarin je leeft in de winter vochtig te houden. Plaats bijvoorbeeld een ultrasone aromaverdamper met een paar druppels essentiële olie om de lucht te bevochtigen, zuiveren en een heerlijke geur te verspreiden. Ook dit is huidverzorging!

* Een lange, warme douche is fijn, maar niet zo goed voor de huid. De huid kan uitdrogen waardoor ze nog kwetsbaarder wordt, helemaal als je ook nog een sterk uitdrogende douchegel of badschuim gebruikt. Gebruik zo min mogelijk zeep en kies voor een voedend badproduct, op basis van olie. Breng na het douchen of bad een olieproduct aan op de huid om de huid te voeden en beschermen.

 

Voor een betere weerstand

Ondersteun jouw weerstand met een voedingssupplement. Met goede, natuurlijke voedingssupplementen kun je de weerstand preventief verhogen of, als toch een infectie toeslaat, jezelf weer sneller fit voelen. De uitblinker bij een (acute) verkoudheid is Mannavital Immunoton Forte. Voor meer weerstand en energie het hele jaar rond adviseren we spirulina. Lees hier meer over verschillende voedingssupplementen voor de weerstand.


Recept: boost voor het immuunsysteem
* Voor in de verdamper:
  5 druppels citroen, 2 druppels ravintsara, 2 druppels tijm linalol
* Voor in bad:
  5 ml neutrale (hydrofiele) badolie, 5 druppels citroen, 2 druppels ravintsara, 2 druppels tijm linalol
* Voor een massage en als huidverzorging:
  20 ml vette plantenolie met 5 druppels essentiële olie:
  3 druppels citroen, 1 druppels ravintsara, 1 druppels tijm linalol
Let op: de olie van wilde tijm (thymol) is wél geschikt voor in de verdamper maar niet voor gebruik in een badolie of huidolie.


Ontspanning door heerlijke wintergeuren

Onderstaande combinaties zijn heerlijk in een verdamper! Ook kun je er zelf een huidolie of badolie van maken, door 5 druppels essentiële olie te mengen in 20 ml plantolie of badolie.

* Combinatie 1: 3 druppels sinaasappel en 2 druppels ceder atlas

* Combinatie 2: 1 druppel wierook, 1 druppel mirre, 3 druppels sinaasappel

* Combinatie 3: 3 druppels mandarijn, 1 druppel kaneelschors en 1 druppel kruidnagel

* Combinatie 4: 2 druppels gember en 3 druppels sinaasappel

* Combinatie 5: 3 druppels sandelhout en 2 druppels patchouli

* Combinatie 6: 2 druppels cederhout, 2 druppels sinaasappel en 1 druppel patchouli

* Combinatie 7: 2 druppels benzoë en 3 druppels sinaasappel

* Combinatie 8: 2 druppels kaneelschors en 3 druppels helicryse

Of kies voor een kant en klare mix zoals Wintertime mix, Wintertime Airspray of de X-mas mix!