Badderen met bomen!

Drs. Harmen Rijpkema

Simpelweg in de aanwezigheid van bomen zijn - werd in 1982 onderdeel van een nationaal volksgezondheidsprogramma in Japan. Destijds bedacht de overheid de uitdrukking shinrin-yoku en promootte dit als therapie. De liefde voor de natuur -denk aan massaal picknicken onder de bloeiende kersenbomen- is een nationaal tijdverdrijf in Japan, dus het bosbaden nam daarna snel toe.

Bosbaden is heel simpel: je bent gewoon in het bos. Niet wandelen of andere activiteiten: je zit rustig onder een boom, je mijmert en ontspant in plaats van iets te  ‘doen‘.

Badderen met bomen

4 miljoen dollar aan onderzoek

Van 2004 tot 2012 besteedden Japanse functionarissen ongeveer 4 miljoen dollar aan onderzoek naar de fysiologische en psychologische effecten van bosbaden, er werden 48 therapiepaden aangelegd aan de hand van de resultaten. Qing Li, een professor aan de Nippon Medical School in Tokio, meette de activiteit van menselijke 'natural killercells' in het immuunsysteem voor en na het bezoek aan het bos. In zijn fascinerende wetenschappelijke studie uit 2010 is aangetoond wat het effect van terpenen in de lucht voor ons mensen is. Deze stoffen die in de essentiële oliën voorkomen worden door bomen uitgestoten om zich tegen ziektekiemen en insecten te beschermen. Inademen van bepaalde terpenen produceert zogenaamde ‘killer cells’ (een vorm van leucocyten: witte bloedlichaampjes).

De heerlijke boslucht lijkt niet alleen frisser, maar ons immuunsysteem wordt duidelijk versterkt en bevordert ons natuurlijk afweersysteem. Wanneer men één dag doorbracht in het bos bleek het percentage natuurlijke killercells met meer dan 40 % te verhogen. Het effect daarvan duurde zeven dagen. Ook de Oostenrijkse bioloog en schrijver Clemens Arvay heeft dit positieve effect uitgebreid beschreven.

Bron: Li, Qing – Effect of forest bathing trips on human immune function
Environmental  Health and Preventive Medicine 2010; 15(1): 9 – 17