De Rosa Damascenaroos

Sinds de oudheid heeft de kostbare en zoete roos al vele mensen verleid, meer dan welke bloem dan ook! De roos is verbonden met Venus en is het symbool van schoonheid en liefde. Rozenolie bevat meer dan 300 componenten die er voor zorgen deze olie zeer veelzijdig te gebruiken is!


Rosa Damascena

Bulgarije is hét land van de Damascener roos en brengt ’s werelds hoogste kwaliteit rozenolie en rozenwater. De bloemen uit de Rozenvallei worden bij zonsopgang met de hand geplukt. Het plukken en verwerken van rozenblaadjes moet gebeuren in drie weken tijd!

Bij het dure destillatieproces ontstaan 2 producten: Rozenolie en Rozenwater (Rozenhydrolaat).
Voor 1 druppel rozenolie zijn meer dan 200 handgeplukte rozen nodig!
Gemiddeld is de opbrengst aan rozenolie ongeveer 1 kilo olie uit 5000 kilo bloemen, maar voor biologische rozenolie is nog veel meer nodig – rond de 6000 tot 7000 kilo verse rozen. Een veld van 1 hectare rozenstruiken levert ongeveer een kilo olie op per jaar. Geen wonder dat natuurzuivere rozenolie een kostbaar product is. Daarom wordt roos regelmatig vervalst met palmarosa en geranium. Deze etherische oliën zijn ook heerlijk, maar hebben een kleiner of ander werkgebied en hebben niet de karakteristieke delicate geur van de roos…Omdat de geur van roos zo fantastisch is, wordt roos in vele cosmetica producten en parfums verwerkt.


Roos voor lichaam en geest

De roos is niet alleen een weldaad voor het lichaam maar ook voor de geest. Rozen geven een gevoel van warmte en harmonie, terwijl de werkzame stoffen de huid doen opleven en versterken.

Op de huid heeft rozenolie een zeer verzorgende werking en ze helpt rimpelvorming te vertragen. Rozenolie verbetert de huidtextuur, waardoor de huid er gladder, zachter en jonger uit gaat zien! De brede werking van rozenolie maakt de olie zeer geschikt bij alle huidtypen. Door haar zachtheid hebben mensen met een acne huid, een droge, gevoelige en oudere huid baat bij producten waar roos in verwerkt is. En wat dacht je van een ‘gewone’ massageolie waar roos in verwerkt is?  Roos zorgt voor een subtiele parfumering en een luxe verzorging voor de huid.

Wist je dat… echte rozenolie onder kamertemperatuur kristalliseert en een vaste stof wordt? Als je het flesje even in je handen verwarmt of op een warmere plaats zet, wordt die gemakkelijk weer vloeibaar.


Rozenwater

Onze boer in Bulgarije destilleert zijn rozen speciaal voor het rozenwater: uit zo’n 1000 kilo rozen (alleen de bloemen) wordt ongeveer een ton rozenwater geproduceerd. Het water van deze boer bevat een zeer hoog percentage bestandsdelen van de roos omdat hij het rozenhydrolaat, puur maakt voor het hydrolaat en er geen etherische olie uit onttrekt. Daarom heeft dit water een heerlijke intense rozengeur, deze geur van het rozenwater is bijna gelijk aan de bloem!

Het belangrijkste bestanddeel dat bepalend is voor de geur, is phenyl-ethyl-alcohol. Als geïsoleerde stof ruikt deze stof zoet en bloemig. Een synthetische vorm wordt verwerkt in goedkope rozenwaters om het enigszins op roos te laten lijken. Zodra je echt rozenwater geroken hebt, zul je onmiddellijk de synthetische rozenwaters herkennen. 

Rozenwater is een bijzondere stof die eigenschappen met rozenolie deelt, maar ook een subtiel eigen karakter heeft die niet met de olie te vergelijken is. Het rozenwater bevat de wateroplosbare delen van de bloem, terwijl de rozenolie de olie oplosbare bestanddelen bevat. Gebruik rozenwater in maskers, stoomapparaten en kompressen vanwege de geur en de effecten. Probeer ook eens een flinke scheut in het badwater om heerlijk te ontspannen en de huid te verwennen.
Rozenwater is een fantastisch en veelzijdig middel voor de huid. Het verkoelt, ontspant en verfrist je huid. Gebruik rozenwater eens in een gezichtsmasker of voeg het toe aan je zelfgemaakte taart of gebakjes. Ook een scheutje rozenwater in een glaasje water of thee is heerlijk!


Rozensoorten

De geur van roos is intens en subtiel, bloemig, zoet en met veel nuances die je allemaal kunt ruiken. De een houdt wat meer van Turkse rozenolie, de ander wat meer van de Bulgaarse roos. Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De Bulgaarse rozenolie is naast de conventionele (cultivar) variant ook verkrijgbaar in een biologisch gecertificeerde variant (eko). Naast waterdampdestillatie kan rozenolie gewonnen worden door middel van koolzuur (CO2) en in een oplossing (absolue).


Witte Roos
(Rosa Alba)
De Rosa Alba is als een witte bruid van de etherische oliën: een serene, verfijnde olie met een zoete, delicate en verleidelijke geur. De Witte Roos is in vergelijking met de Rosa Damascena bescheiden en zachter voor de huid, als een beschermende sluier. Heerlijk om een exclusieve parfum van te maken, of om te verwerken in een luxe huidolie of balsem! Deze exclusieve olie is meestal slechts tijdelijk verkrijgbaar!


Roos CO2
Met een CO2 olie heb je een olie waarvan de geur het meest lijkt op die van de plant omdat bijna alle plantenstoffen erin behouden blijven. Deze rozenolie is met kooldioxide (CO2) uit de rozenblaadjes gehaald. Kooldioxide of koolzuurgas (zoals de bubbels in Spa rood) reageert onder een bepaalde druk als oplosmiddel. Hiermee worden dan de vloeibare stoffen uit de plant gehaald. Dit is een zeer schone methode om essentiële oliën te winnen. Het enige nadeel van CO2 oliën is dat de productie gedaan wordt met kleine hoeveelheden plantenmateriaal. Dit maakt de olie relatief kostbaar. Als je een CO2 goed bekijkt, valt vaak het stroperige karakter op. Dit komt onder andere door het feit dat er meer stoffen aanwezig zijn, zoals harsen en wassen uit de plant. En deze zijn dikker dan essentiële olie.


Roos Absolue

Dankzij een vluchtig oplosmiddel is de olie uit de rozen geëxtraheerd. Roos absolue heeft nog een intensere zoete rozengeur en wordt veel verwerkt in rozencomposities. De bestanddelen van rozenabsolue zijn ook totaal verschillend met die van de gedestilleerde rozenolie. Roos absolue bezit een euforiserende en verzachtende werking.


Roos Attar
Bij de fantastisch geurende roos attar wordt de delicate rozengeur van rozen gevangen in de kostbare sandelhoutolie. Deze speciale en traditionele destillatie wordt alleen in India uitgevoerd! De geur geeft een gevoel van welzijn en bescherming en is overheerlijk in een huidolie of parfum.

 

Roos