Bee good for nature!

 Bijenmix

Dankzij de kracht van de natuur kunnen wij bij Chi prachtige producten voor onze gezondheid ontwikkelen. We krijgen veel van de natuur en daarom willen we graag iets terug doen, oftewel: Bee good for nature!

Daarom hebben wij aan het begin van de lente bij iedere bestelling plantenzaadjes voor de bijen cadeau gegeven: bijenmix, zonnebloem, calendula, basilicum, oregano en borage. De vijf planten zijn ook allemaal oliën die wij in ons assortiment hebben. Dit is dus de kans om de plant ook zelf te zien groeien en bloeien. De zaadjes zijn uitverkocht, maar op deze pagina kun je alle info en tips vinden behorende bij de verschillende plantenzaadjes. 

 

Zijn er over 100 jaar geen insecten meer?

De laatste 25 tot 30 jaar is het totale aantal insecten wereldwijd met 2,5 procent per jaar afgenomen. Als het op deze manier doorgaat dan zijn er over 100 jaar geen insecten meer! Meer dan 40% van de insectensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dit zou rampzalige gevolgen hebben voor het ecosysteem en dus voor ons… Dat stellen de wetenschappers in de eerste wereldwijde studie over het onderwerp in het vakblad Biological Conservation

Insecten zijn essentieel voor het leven op aarde: ze zijn voedsel voor veel andere dieren, zoals vogels en reptielen. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en dragen bij aan een gezond bodemleven. Als oorzaak van de sterfte van insecten wijzen de wetenschappers de intensieve landbouw aan en het grootschalige gebruik van pesticiden, de afname van leefgebied en de klimaatverandering. De manier waarop we planten en voedsel verbouwen moet dus veranderen. Op kleinschalige, biologische boerderijen leven veel meer insecten en daarom kiezen wij waar mogelijk voor biologische boeren. 

 

Deel jouw planten met ons!

Via instagram @chi.natural.life delen we zelf updates van het zaaien en groeien van de planten. We nodigen je uit om hetzelfde te doen en zo samen de natuur een handje te helpen. 

Bijenmix


De bijenmix

Het is lente: tijd om te zaaien, letterlijk en figuurlijk, om later dit jaar te kunnen oogsten. Met de zadenmix die je van ons cadeau krijgt creëer je een bijenparadijs. De planten in deze mix, o.a. koriander, calendula en dille, voeden de bijen en stimuleren een bijenbezoek aan planten in de buurt, waardoor een goede bestuiving van bijvoorbeeld vruchtgroenten (zoals appelbomen en courgettes) plaatsvindt. 

Vlinders en andere insecten worden ook aangetrokken waardoor insectenetende vogels je ook dankbaar zullen zijn!  Zaai de mix in je eigen tuin, in een pot op het balkon of strooi deze in op een kaal stukje grond in het wild.

De bijenmix zaaien

Samenstelling van deze bijenmix:Je kunt de zaadjes van april tot en met juni bij voldoende warm weer buiten zaaien. Het beste is dit om te doen als er een bui op komst is. Maar je kunt ook zaaien en daarna direct water geven. De zaden voorzichtig inharken en daarna aandrukken.

  • Phacelia (Lichtpaarse bloemen)
  • Boekweit (witte bloemen)
  • Gele Mosterd (gele bloemen)
  • Koriander (witte bloemen)
  • Goudsbloemen (oranje bloemen)
  • Karwij (witte bloemen)
  • Bladrammenas (witroze bloemen)
  • Korenbloemen (blauwe bloemen)
  • Kaasjeskruid (dieproze bloemen)
  • Borage / komkommerkruid (blauwe bloemen)
  • Dille (gele bloemen)

 

Maak een zaadbom!

Wil jij de bijenmix in het wild zaaien, of is een plek waar je niet goed bij kan? Maak dan zelf een ‘bom’ van de zaden: simpel en leuk om samen met kinderen te maken!

Hoe maak je het?

  • 1 theelepel bijenmix
  • 2 eetlepels (groene) klei
  • 2 eetlepels potgrond

Meng de ingrediënten in een kom door elkaar en voeg druppelsgewijs water toe (maximaal 50 ml). Als het mengsel blijft plakken kun je er balletjes van maken. Laat de bommetjes minimaal 5 dagen in het donker drogen. Het is handig om de bommetjes in een eierdoos te laten drogen en bewaren.

Bommetje klaar? Werpen maar! 

Kies een zonnig plekje uit die wel wat mooie planten kan gebruiken. Werp het bommetje op een regenachtige dag zodat de zaadjes een goede start hebben. Als je de plek goed kan bereiken kun je uiteraard ook zelf wat water geven.

 

Calendula

Calendula, of goudsbloem, is een oeroude geneeskrachtige plant. Dit zijn de zaden van de wilde, ongecultiveerde vorm met oranje, enkelvoudige bloemen. Calendula is een gemakkelijk te telen sierplant met een uitbundige bloei van het vroege voorjaar tot in het late najaar, en zaait zichzelf uit voor het volgende jaar.

Zaaien: 

Voorzaaien binnen vanaf maart. Buiten op de plaats van bestemming vanaf eind april - begin juni. Bloeitijd van juni - oktober. Calendula is zeer geschikt voor de volle grond maar doet het ook goed in een grote pot.
De planten vallen op door hun uitbundige bloei van het vroege voorjaar tot het late najaar. De Latijnse geslachtsnaam wijst daar ook op: calendula is afgeleid van ‘calendae’ - ‘eerste dag van de maand’ dat duidt op de lange bloeitijd van de plant. Het is een oeroude medicinale plant die in vele culturen werd gewaardeerd om haar genezende eigenschappen voor de huid. 

Calendula is een zeer veelzijdige plant, ze is zowel culinair, medicinaal als een mooie snijbloem. Heb je de bloem eenmaal gezaaid, dan zaait ze zichzelf uit over de tuin. Verwijder de uitgebloeide bloemen en de plant zal nieuwe knoppen aanmaken.  Het zaad winnen is ook makkelijk, leuk om weer weg te geven en te delen met anderen. Goudsbloem werkt ook insectenwerend.  

 

Oogsten: 

  • Calendula heeft eetbare bloemen: gebruik de bloemblaadjes dus op een salade, in de kruidenboter of een ander gerecht. 
  • In de keuken kunnen de bloemblaadjes het kostbare saffraan vervangen.  
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen, de plant zal dan nieuwe knoppen aanmaken. 
  • Goudsbloem zaait zich heel makkelijk uit, en de zaden zijn ook makkelijk te oogsten.  
  • Maak in de zomer zelf een calendula maceraat! Het recept vind je hieronder. 
     

Over de olie: 

Het CO2 extract van de goudsbloem wordt zelden aangeboden en moet niet verward worden met het calendula maceraat en een absolue dat uit de bloemen wordt geëxtraheerd. Door calendula CO2 extract op te lossen in een vette plantolie maak je in feite jouw eigen maceraat’.  Verwerkt in een vette plantolie is calendula uitermate effectief bij de behandeling van een beschadigde huid en bij zonnebrand.  In de cosmetica is calendula geschikt bij een vette huid, huidontstekingen, eczeem en andere huiduitslag. Calendula ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.  
 

Recept: zelf calendulamaceraat maken 

Wat heb je nodig? 
  • 2 Glazen potjes 
  • Plantolie zoals jojoba, amandel of zonnebloempit
  • Gedroogde calendulabloemen 
 
Hoe maak je het?  
  • Pluk de bloemenhoofdjes, voldoende om het potje driekwart te vullen 
  • Laat dan de bloemen een uur drogen 
  • Zorg ervoor dat het potje goed gereinigd is. Vul deze voor driekwart met de bloemen.  
  • Voeg daarna de plantolie toe, zoveel dat de bloemen helemaal onderstaan. Doe de deksel terug op het potje ne zet deze op een lichte en warme plek. 
  • Dit laat je 4 weken op een warme zonnige plaats staan, bijvoorbeeld op de vensterbank.  
  • Het is belangrijk om iedere dag het potje even om te schudden. Zo blijven de bloemen goed bedekt met olie, voorkom je dus schimmel en kunnen de werkzame stoffen worden doorgeven aan de plantolie. 
  • Na 4 weken is het maceraat klaar: zeef de olie (met een kaasdoek of koffiefilter) en doe het maceraat vervolgens in het schone potje.  
  • Bewaar de olie op een donkere en koele plek om de houdbaarheid tot een jaar te verlengen. 
 

Borage

Borage is een mooie plant met eetbare, hemelsblauwe bloemen. Het blad is sappig en heeft net zoals de bloemen een komkommersmaak. Vrijstaand kan de eenjarige plant wel 60 cm hoog worden. De bloemen lokken volop insecten zoals bijen en zweefvliegen. De plant kan de hele zomer door bloeien en zichzelf uitzaaien voor het volgende jaar.

Zaaien:

Zaaien kan van april-augustus direct op de plaats van bestemming. Komkommerkruid is een makkelijke plant en staat het liefst in de zon. 
 

Oogsten: 

  • De blauwe bloemen zijn eetbaar: prachtig in een salade of ingevroren in een ijsblokje
  • Het blad is sappig en heeft net zoals de bloemen een komkommersmaak.

Over de plant: 

De Borago officinalis (borage, bernagie of komkommerkruid) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten (Syrië) en werd door de Romeinen in onze streken geïntroduceerd. Het is een mooie plant tot 75 cm. hoog welke bloeit in de zomer met blauwe of blauwpaarse stervormige bloemen. De plant is overdekt met borstelige haartjes. Het generfde blad wordt rauw verwerkt in salades en heeft een duidelijke komkommersmaak. De prachtige bloemen zijn ook eetbaar en worden vaak voor garnering gebruikt. De bloemen vormen een rijke bron van nectar en zijn daarom geliefd bij imkers. Na de bloei rijpen de donkerbruine zaden. Het bernagiekruid heeft de reputatie verheffend te werken. De zaden zijn een rijke bron van γ-linoleen-zuur. 

Over de olie:  

Bernagie olie wordt koudgeperst uit de zaden van de bernagieplant. Het is een bleekgele olie met een bescheiden geur en smaak. Door het zeer hoge gehalte aan γ-linoleen-zuur (tot 25%) oxideert de olie snel en moet daarom absoluut in de koelkast bewaard worden. Het is een zeer bijzondere vette plantolie die weinig wordt aangeboden en een lage opbrengst aan olie heeft. Dat maakt de olie kostbaar. De olie bevat een zeer hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren: linolzuur en de hoogste bron van alle plantaardige oliën aan γ-linoleenzuur (tot 25%). Verder bevat bernagie magnesium, zink, jodium, vitamine B6, H (biotine) en een hoog gehalte aan vitamine E. 
Je kunt de olie het beste 10% toevoegen aan andere basisoliën. Het is een buitengewone beschermende olie, die het weerstandsvermogen van de huid verhoogt. Een uitmuntende olie voor ieder huidtype. Dringt zeer goed in de huid, verzacht en herstelt de vochtgraad en heeft een zeer grote antirimpel werking. 

Oregano

De aromatische oregano wordt ook wel "wilde marjolein" genoemd. Deze meerjarige winterharde plant wordt 40 cm hoog. De stengel en de toppen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Tijdens de prachtige bloei in de zomer is oregano een paradijs voor insecten. 

Zaaien:  

Van maart tot juli. De zaden kiemen snel, gelijkmatig vochtig houden (niet nat) bij ± 20°C. Het zaad slechts dun afdekken met aarde en licht aandrukken. Direct na opkomst licht en koeler zetten. Voor winterteelt van augustus - februari in potten binnen zaaien, zet ze dan zeer licht en niet te warm.  Je hoeft maar heel weinig te zaaien, aan een paar planten heb je al voldoende als je het blad in de keuken wilt gebruiken.  

Oogsten: 

  • De blaadjes zijn goed te drogen. Bewaar ze daarna in een afgesloten pot totdat je ze als keukenkruid gebruikt. 

  • Je kunt de plant eenvoudig vermeerderen door te scheuren of afleggen. Er komt dan dus geen zaad aan te pas. De stengels die over de grond kruipen kun je met een pin of steen vastzetten, zodat ze op die plek wortel schieten. Daarna kun je ze losmaken van de moederplant en verplaatsen. 

Over de plant: 

Het geslacht Origanum bestaat uit 36 struikachtige planten. Ze komen voor in het Euraziatisch gebied en Noord-Afrika. Ongeveer 20 soorten worden als tuinplant gekweekt. De O. vulgare wordt in het wild gevonden in Europa tot in Centraal-Azië. In het wild bestaan er grote verschillen in uiterlijk en chemische samenstelling binnen de oreganosoort. 

Over de olie:  

De essentiële olie wordt verkregen via stoomdestillatie van de gedroogde bloeiende plant. In de aromaverdamper verspreidt oregano een pittige en kruidige geur die goed te mengen is met lavendel, citrusoliën en ceder. In de aromaverdamper werkt oregano sterk antiseptisch en is te gebruiken voor gezonde luchtwegen en een gezonde afweer. De olie is sterk stimulerend op ons gehele lichaam, in het bijzonder op de zintuigen. Omdat oregano huidirriterend kan werken, is het aan te raden met mate te doseren wanneer je een huidolie maakt. Oregano komt het beste tot zijn recht in een verwarmende, ontkrampende spierolie. 

 

Basilicum 

De Italiaanse basilicum ‘Genovese’ is zeer aromatisch en daarom ideaal om pesto mee te maken. De plant is laagblijvend en eenjarig. Basilicum houdt van warmte, licht, voeding en water en kan slecht tegen kou. 
 

Zaaien:  

Voor buitenteelt van maart-juli (binnen) voorzaaien bij 25°C. Als het buiten minimaal 20°C of hoger is, mag de plant naar buiten. Voor binnenteelt kan jaarrond in potten worden gezaaid op een warme, extra lichte plaats.  Het zaad kiemt moeilijk als de temperaturen nog laag zijn of de grond vochtig is. Basilicum houdt ten opzichte van andere kruiden wel van een voedzame grond (compost).  Basilicum weert in huis fruitvliegjes en vliegen, zet de plant dus bij de fruitschaal in de buurt.  

Oogsten: 

  • Hoe verser het blad, hoe smaakvoller de basilicum. Voeg het bij warme gerechten altijd pas op het einde toe. 

  • Ideaal om een heerlijke pesto mee te maken 

  • Je kunt de plant op de vensterbank laten overwinteren, haal de plant dan voor de eerste vorst naar binnen. 

Over de plant: 

Basilicum is een éénjarig kruid met grote eironde of langwerpige bladeren en een grote variëteit in bloemkleur: wit, roze tot paars. Een andere naam voor basilicum is koningskruid, een vertaling van het Griekse woord voor basilicum, ‘basilikos’,‘koninklijk’. Alleen de koning (‘basileus’) was het toegestaan basilicum te plukken. Al in de Romeinse tijd werd basilicum als keukenkruid maar ook als geneeskruid ingezet. De plant wordt in verschillende culturen gewaardeerd als een krachtig middel voor lichaam en geest. 

Over de olie:  

De essentiële olie wordt verkregen via stoomdestillatie van de verse of licht gedroogde plant in bloei. De geur van basilicum werkt motiverend, opmonterend en maakt alert. Hierbij gaat basilicum goed samen met bergamot en andere citrusoliën, cipres, rozemarijn en geranium. Basilicum geeft energie en is een goede olie bij concentratieproblemen en vermoeidheid. Een ideale olie bij lange autoritten en studie. In de huidverzorging wordt basilicum nauwelijks gebruikt vanwege de sterke en uitgesproken geur. Wel is de olie geschikt in een ontkrampende spierolie. 

 

Zonnebloem

De reuzenzonnebloem kan wel 3 meter hoog worden! Deze eenjarige plant heeft grote gele bloemen en een bruin hart. De zonnebloem houdt van veel zon en de bloemknop draait dan ook met de zon mee. Één bloem bestaat uit wel 3000 bloemen en trekt veel bijen aan. De zaden zijn rauw te eten en ook vogels zijn er dol op.

Zaaien:

april-juni, kiemtemperatuur 15 - 25°C. Eerst zaaien in potjes voorkomt dat vogels de kiemen al opeten. Zorg ervoor dat de bloemen voldoende ruimte hebben om te groeien, dus hou een plantafstand van minimaal 20 centimeter aan. De zonnebloem is eenjarig, dus als je volgend jaar ook zonnebloemen wilt dan herhaal je deze stappen. 

Oogsten: 

  • De zaden kun je oogsten op het moment dat je de laatste bloemblaadjes makkelijk van de plant kunt halen. Door de bloem af te snijden en in een warme ruimte te leggen kunnen de zaden goed drogen. Na een paar weken kun je de zaden er zo makkelijk uithalen. 

  • De pitten zijn eetbaar voor mens en dier 

  • Voor de vogels: het is een aanrader om de uitgebloeide zonnebloem in de tuin te laten staan of de kop op de voedertafel te leggen. Vogels vinden de zaden heerlijk.  

  • Met de zaden kun je zelf een vetbol maken voor de vogels! Gebruik hiervoor onderstaand recept van de vogelbescherming. Je kunt alleen zonnebloempitten gebruik of deze aanvullen met tarwe, gebroken mais, havermout, rozijnen of gedroogde meelwormen 

Een vetbol maken in 6 stappen: 

Gebruik ongeveer één deel frituurvet of kokosolie op één deel zadenmengsel, het luistert niet heel nauw. Het vet moet ongebruikt en ongezouten zijn.  

  1. Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet. 

  2.  Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen. 

  3.  Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot. 

  4.  Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt. 

  5.  Zodra de massa hard is geworden, kan het vet met zadenmengsel buiten aan de draad worden opgehangen. 

  6. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houd een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoef je niet te verwijderen, hang hem zo op. Je kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten. 

Over de plant: 

Wist je dat de zonnebloem tijdens de groei naar het oosten wijst? De kop draait met de zon mee zolang de bloem nog niet in bloei staat!  
Het geslacht Helianthus bestaat uit meer dan 50 verschillende soorten en komt voor in Noord- en Zuid-Amerika. Nadat de Spanjaarden Amerika hadden ontdekt, werd de plant in 1514 in Europa geïntroduceerd, eerst als sierplant, daarna als voedselplant. De Helianthus annuus (zonnebloem) komt oorspronkelijk uit Noord Amerika waar de plant al zeer lang werd gekweekt door de indianen in het westelijk deel van het noord Amerikaanse continent. De zonnebloem is een éénjarige plant tot 3 meter hoog met een rechte stengel en grote gele bloemen met een bruin hart. In feite bestaat één enkele zonnebloem uit 3000 bloemen. Het is deze soort die gekweekt wordt voor de oliehoudende zaden. Deze zaden - meer dan 1000 per bloemhoofd - zijn gewoonlijk licht zwart-wit gestreept, hoewel er ook andere kleuren voorkomen. 

Over de olie: 

Zonnebloemolie is één van de meest ‘multifunctionele’ vette plantoliën. De olie bevat een hoog percentage meervoudig onverzadigde vetzuren, is neutraal in geur en smaak en is relatief goedkoop.  De olie bestaat vooral uit meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur), vitaminen A, D en vooral E en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, natrium, kalium, fosfor en silicium. Het laat de huid achter met een satijnzacht, niet vettig gevoel. De olie kan soms iets uitdrogend werken. Dat maakt de olie zeer geschikt bij een vette huid.  

 

 

Chi bakt

  • Chi kwaliteit sinds 1979:
  • Icon 2
  • Europees biologisch keurmerk