Een ode aan de mannenhuid!

zon en huid

Wist je dat een mannenhuid duidelijk verschilt van een vrouwenhuid? Een mannenhuid bevat meer talgklieren en is dus wat vetter van nature. Het stevige karakter van een mannenhuid heeft onder andere te maken met het hogere collageen en elastine dichtheid. De mannenhuid is ook wat dikker dan een vrouwenhuid. Daardoor blijven mannen langer rimpelvrij dan vrouwen! Maar: als het testosterongehalte van de man gaat dalen, dan gaat de huidveroudering zelfs sneller dan bij een vrouwenhuid. Daar komt nog bij dat mannen over het algemeen hun huid minder verzorgen dan dat vrouwen dat doen.

Als we naar producten kijken die gebruikt worden na het scheren, zien we vooral het gebruik van (conventionele) aftershaves. Deze aftershaves zijn allemaal op basis van alcohol en drogen de huid dus sterk uit. Met als gevolg dat de gezichtshuid op den duur beschadigd raakt. Gebruik daarom na het scheren een verzorgend en herstellend product op basis van plantaardige vette oliën. Koudgeperste plantaardige oliën bevatten vetzuren, mineralen, sporenelementen, anti-oxidanten en tocoferolen (vitamine E) die de huid beschermen, voeden, het vocht op peil houden en de huid helpen te herstellen na het scheren.


Heerlijke oliën voor de man

In theorie kunnen dezelfde natuurlijke huidverzorgingsproducten door man en vrouw worden gebruikt. Aangezien de meeste huidverzorgingsproducten gemaakt worden voor vrouwen, passen de meeste gebruikte geuren niet bij mannen. Echte mannengeuren zijn bijvoorbeeld: houtoliën als sandelhout, ceder, ho-hout, harsoliën als wierook en mirre, dennenoliën, worteloliën als gember en vetiver, zwarte peper en frisse citrusoliën zoals grapefruit.


Smeren en scheren

Maak zelf een 100% natuurlijke scheerolie en scheerzeep!
Een belangrijke regel bij natuurlijke huidverzorging met plantaardige oliën: gebruik plantaardige vette oliën en andere natuurlijke producten op een vochtige huid. Zo trekken de producten makkelijker in zonder dat de huid blijft glimmen. Mannen weten dat eigenlijk allang, want: scheren gaat veel effectiever en beter op een natte huid. Als bij de huidverzorging dan ook nog meer water wordt gebruikt, blijkt zelfs een olie zeer geschikt voor de vettere mannenhuid.  


Recept: Scheerolie

Een scheerolie kan op een vochtige huid aangebracht worden om te scheren of op de huid aangebracht worden vóór de scheerzeep. De huid voelt na het scheren zeer zacht aan en de huid is direct verzorgd!

100 ml vette plantolie (bijvoorbeeld 50 ml jojoba, 40 ml abrikozenpit en 10 ml kokos olie)
7 druppels ho hout
2 druppels sandelhout
2 druppels ceder
2 druppel vetiver
7 druppels grapefruit


Of kies uit onderstaande oliemixen op basis van 10 ml vette plantenolie:

2 druppels Citroen
1 druppels Tijm linalol
1 druppels Jasmijn absolue
of:
2 druppels Sinaasappel
1 druppels Ceder
of:
2 druppels. Citroen
1 druppels. Sandelhout
of:
2 druppels Limoen
1 druppels Ceder
1 druppels Sandelhout


Recept: Homemade scheerzeep
25 gram biologische Marseille of Aleppo zeepvlokken (via internet makkelijk verkrijgbaar)
100 ml hydrolaat (roos of oranjebloesem)
15 gram sheabutter
20 druppels essentiële olie (zoals hierboven bij scheerolie beschreven)

Het is echt de moeite waard om deze scheerzeep te maken!
Breng het hydrolaat aan de kook en los de zeepvlokken er in op. Als de vlokken opgelost zijn roer er dan de sheabutter doorheen. Mix met de staafmixer of mixer tot het romig en wit gaat worden en voeg de essentiële oliën toe. De scheerzeep wordt steviger als de mix met tussenposen van 5 minuten in de vriezer wordt gezet. 


Baardolie, scheerolie en dag- en nachtverzorging in 1 !

Eén of twee pompjes van de Chi Superskin All Skin oil is ideaal voor de dagelijkse gezichts- en huidverzorging én te gebruiken als scheerolie. De geur van de All Skin valt zowel bij vrouwen als bij mannen goed in de smaak… Ook voor de mannen met een baard die er geweldig uit moet blijven zien is onze Chi Superskin All Skin oil een aanrader! 

 

Of bekijk hier de video over plantenoliën en essentiële oliën: