Jojoba

Wij kiezen in bijna al onze producten voor de toevoeging van jojobawas en dat is niet voor niets! Jojoba is een fantastische huidverzorger en –beschermer. Het feit dat jojoba bij zowel vette als droge huidproblemen haar waarde heeft bewezen, zegt iets over de veelzijdigheid van jojoba. We vertellen je in deze blog alles over het vloeibare goud!

De achtergrond van Jojoba

De Simmondsia californica is een inheemse woestijnstruik die voorkomt in het zuidwestelijk deel van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. De planten kunnen meer dan 200 jaar oud worden en verdragen temperaturen tot 60°C. De struik wordt op grote schaal gecultiveerd in Arizona, maar wordt ook op andere plaatsen aangeplant ter voorkoming van erosie en woestijnvorming.

Vijfentwintig jaar geleden had nog bijna niemand gehoord van jojoba olie! Het werd toentertijd gepromoot als vervanger van spermaceetolie in industriële smeermiddelen om de bedreigde walvis te sparen. Tegenwoordig zie je jojoba vaak terug als fantastisch ingrediënt in huid- en haarverzorgingsproducten. Simmondsia is genoemd naar de botanicus T.W. Simmonds (†1805). De Indianen gebruikten de plant al lange tijd voor cosmetische doeleinden en om leer zacht te maken.

Kwaliteit

Jojoba olie is eigenlijk geen olie maar een plantaardige was geperst uit de zaden. Jojoba is geel van kleur en praktisch geurloos. Vanwege de kleur wordt het ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Jojoba is kostbaar en wordt daarom helaas vaak vervalst. Het bijzondere van de jojoba ten opzichte van andere vette plantoliën is een verschil in chemische structuur. Deze vloeibare jojobawas is vrij van verontreinigingen en oxideert niet. In de koelkast stolt een goede kwaliteit jojoba tot een vaste substantie, maar wordt bij kamertemperatuur snel weer vloeibaar. Jojoba bezit ook kleine hoeveelheden vitamine E en mineralen.

Eigenschappen van Jojoba:

  • Talgregulerend, dus geschikt voor alle huidtypen
  • Huidproblemen: acne, psoriasis, eczeem en littekens
  • Lichte beschermingsfactor (SPF 4) tegen de zon
  • Langer bruin na het zonnen
  • Dag- en nachtverzorging
  • Luieruitslag
  • Bij zonnebrand
  • Beschadigd haar en bij huidschilfers op de hoofdhuid
  • Huidverstevigend bijvoorbeeld tijdens en na de zwangerschap
  • Ideaal als basis voor parfum

Huidverzorging met jojoba

Jojoba is één van de belangrijkste basisoliën en zeer veelzijdig. Jojoba is geschikt voor elk huidtype:

Vette huid
Jojoba wordt goed in de huid opgenomen en de huid voelt glad en niet vet aan. De chemische structuur van jojoba komt sterk overeen met die van menselijk talg (sebum). Door gebruik van jojoba wordt de talgproductie bij een vette huid vertraagd. Dat maakt de olie ook geschikt bij acne.

Droge huid
Jojoba legt een waslaagje over de huid heen, zodat het beschermt tegen vochtverlies. Ondanks dit waslaagje blijft de huid ademen en wordt de huid niet afgesloten. Dit in tegenstelling tot minerale oliën. Het voordeel van jojoba is dat het geen vrije radicalen produceert, omdat de olie niet ranzig wordt. Vrije radicalen leiden tot huidbeschadiging en snelle veroudering van de huid. Vrije radicalen zorgen ervoor dat hyaluronzuren in de huid uiteenvallen en daardoor de vochthuishouding in de huid verstoren/verminderen. 

Normale huid
Jojoba werkt als een moisturizer, maakt de huid glad en zijdezacht. De olie werkt verzachtend en voedend. Door het laagje op de huid is jojoba ideaal als gezichtsolie voor elke dag: beschermt tegen guur en koud weer, tegen de zon, zee en schrale wind en luchtvervuiling.

Het feit dat jojoba bij vette en droge huidproblemen (ook bij eczeem en psoriasis) haar waarde heeft bewezen, zegt iets over de veelzijdigheid van jojoba.

Zon

Jojoba heeft een lichtbeschermingsfactor 4 en is daarom geschikt als basis voor zonnebrandolie. Ze zorgt er bovendien voor dat de bruine kleur lang blijft. Bij zonnebrand en andere huidklachten verzacht jojoba en ondersteunt de olie het herstellende vermogen van de huid. Bij luieruitslag is jojoba helend en kalmerend.

Massage

Voor gehele lichaamsmassages kan jojoba beter gemengd worden met andere vette plant oliën, zoals amandel. Puur is jojoba niet zo goed te spreiden en glijdt het minder makkelijk dan andere basisoliën.

Parfum

Omdat jojoba praktisch geurloos is en niet ranzig wordt, maakt het een ideale basis voor parfummengsels met essentiële oliën. Frisse mengsels passen goed bij jojoba omdat de olie zelf licht verkoelend is.

Let op: jojoba is de enige vette plantolie die niet geschikt is voor inwendig gebruik, omdat het een vloeibare, plantaardige was is. De olie wordt niet afgebroken in de maag en darmen.

Tip: Gebruik net zoals de Indianen Jojoba als bescherming voor het laten glanzen van leer en meubels. Je kunt hier ook verouderde jojoba nog prima voor gebruiken!

Binnen het Chi assortiment vind je jojoba in: Aromassage, Superskin, Chi Essential Cosmetics, alle huidrollers en -massageoliën!