Drs. Harmen Rijpkema

 

Wist je dat aromatische huidverzorging een goede en stimulerende invloed heeft op jouw immuunsysteem? Nog een goede reden om (nog) beter voor jouw huid te zorgen! Aromatherapeut Drs. Harmen Rijpkema aan het woord:


Huid en psyche hebben een sterke band met ons immuunsysteem: onze lichaamseigen afweer tegen ziekmakende microben functioneert alleen zo optimaal mogelijk als we ons goed voelen en als onze huid goed functioneert. In de aromatherapie gaan we ervan uit dat een goede verzorging van de huid en de aanpak van huidproblemen nauw verbonden is met een versterking van het immuunsysteem.

Een heerlijk geurende zachte massage met essentiële oliën kan ons immuunsysteem versterken door het goede gevoel en welzijn die zo’n massage oproept. Daarnaast is de huid een zeer gespecialiseerd immuunsysteem op zichzelf. Het is zelfs onze eerste bescherming tegen invloeden van buitenaf. De huid bevat cellen (Langerhanscellen) die zich richten op de productie van afweerstoffen; deze stoffen worden geproduceerd als de huid is beschadigd of ontstoken. Essentiële oliën combineren een goede werking op de huid, een positieve werking op ons gevoel en onze psyche, samen met een versterkende werking op onze afweer. Daarom zijn essentiële oliën zo behulpzaam onze natuurlijke afweer te verhogen.

Essentiële oliën hebben een invloed op het limbisch systeem in de hersenen en beïnvloeden daardoor het vegetatieve zenuwstelsel dat onze hartslag, onze ademhaling, onze stemming en onze spijsvertering regelt. Ook kan de hypofyse (de schakelaar in de hersenen die de productie van allerlei klieren in ons lichaam regelt) door oliën geprikkeld worden. De zogenaamde immuun modulerende werking (activering van de lichaamseigen afweer) van oliën is in feite uniek, omdat synthetische medicijnen zo’n werking niet bezitten.

Essentiële oliën die goed zijn om afweerkrachten te prikkelen zijn o.a. lavendel, rozemarijn, tea tree, benzoë, citroen en limoen. Onderzoekers als Cornwall menen dat vooral oliën met een hoog gehalte aan sesquiterpeen verbindingen positief zijn voor onze afweer, o.a. sandelhout, patchouli, gember en wierook.

Dus aromatische massages en huidverzorging zijn niet alleen maar ontspannend en prettig, ze zijn ook fantastisch voor jouw huid en – zonder dat je het weet en merkt – stimuleren ze jouw natuurlijke afweer.

 

Door Drs. Harmen Rijpkema

 [1] Cornwall et al – Sesquiterpene components of volatile oils as skin penetration enhancers for the hydrophilic permeant 5-fluorouracil (1994; in J. Pharm. Pharmacol)


Hoe maak je een aromatische huidolie op maat?

Basisrecept lichaamsolie:
10 ml plantolie met 1 - 5 druppels etherische olie naar keuze.


Gebruik een vette plantolie naar keuze of een mix ervan, zoals Aromassage basic met amandel en jojoba. Deze combinatie werkt zeer voedend en verzachtend voor de huid en is ook ideaal als dagelijkse huidverzorging: breng de olie na het douchen aan op de huid, als de huid nog vochtig is. Bewaar de olie op een koele, donkere plek. Kies een etherische olie en voeg deze druppelsgewijs toe aan een vette plantolie. Goed schudden voor gebruik! Voor de gelaatsverzorging adviseren we de Chi Superskin Oils

 

Of bekijk hier de video over plantenoliën en essentiële oliën: