Inmiddels loopt het aanal Corona patiënten in Nederland snel op. Omdat wij veel vragen krijgen over het Corona virus en de natuurlijke mogelijkheden om jouw weerstand te verhogen, zetten wij in deze blog een aantal zaken op een rij! 


Eerste advies

Natuurlijk adviseren wij als bedrijf standaard om nooit de arts te passeren en die dus meteen te raadplegen bij de eerste symptomen. Hoesten en benauwdheid kunnen ook bij griep voorkomen maar raadpleeg dus bij dit soort verschijnselen altijd meteen de arts!
 

Ter voorkoming van besmetting

Je hebt vast al de eerste tips en belangrijke weetjes gehoord of gelezen om het virus te voorkomen:  handen goed wassen met zeep (20 seconden lang en ook tussen de vingers) en houd minimaal 1,5 meter afstand tot mensen als je vermoedt dat besmetting op de loer ligt.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het Coronavirus uren besmettelijk kan zijn in lucht. Dit is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine en het blijkt dat het COVID-19-virus in de lucht mogelijk zo'n drie uur kan overleven. Op plastic en roestvrij staal kan het virus maximaal drie dagen overleven. Op karton was het virus na maximaal 24 uur niet meer levensvatbaar. Daarom blijven wij adviseren: goed de handen wassen, olie verdampen en hou een airspray bij de hand. Denk er ook aan dat je deurklinken, trapleuningen en van alles vastpakt. Dus nogmaals: vooral de handen regelmatig ontsmetten!

Hoe de weerstand te verhogen

Dr. Geert Verhelst, veelzijdige arts en deskundige op het gebied van natuurlijke gezondheid: “Ondanks de enorme media-aandacht dat het coronavirus krijgt met daaraan gekoppelde goedbedoelde adviezen zoals handen wassen of -ontsmetten, geen handjes schudden en drukke plaatsen te mijden, is er één zeer belangrijk aspect waar nauwelijks over gesproken wordt: zorg ervoor dat je afweervermogen optimaal is! Want Louis Pasteur wist anderhalve eeuw geleden al dat toevallig contact niet de belangrijkste oorzaak is van een infectie en stelde ronduit: ‘het is niet de kiem die telt, maar de bodem waarop ze valt’.”

Het Coronavirus blijkt vooral verzwakte mensen aan te vallen, mensen met verminderde weerstand en/of mensen die al ziek zijn of oud en verzwakt zijn. Mensen met veel weerstand kunnen ook aangevallen worden maar lijken milde verschijnselen te hebben. Het is niet alleen nu, maar altijd belangrijk om jouw weerstand op peil te houden of te krijgen: voedzaam eten, voldoende slaap en rust zijn natuurlijk de belangrijkste zaken. Ter ondersteuning adviseren wij de voedingssupplementen spirulina en vitamine C. Het effect van het inzetten van spirulina en vitamine C voor het bevorderen van het afweersysteem is door meerdere studies duidelijk aangetoond! 

 

Tips met Chi producten

Bekijk hier de bestsellers van dit moment, wees er snel bij!  

Je hebt als regelmatige klant van Chi natuurlijk allerlei producten al in huis. Daarom voor jou een aantal aanvullende tips met het Chi assortiment: 

1) Was je handen met de Tea Tree Foam Wash! De essentiële oliën van tea tree, lavendel, eucalyptus en niaouli olie dragen bij aan extra schone handen. 

2) Als je alleen Tea Tree olie bij de hand hebt, kun je een druppel over je handen verdelen om zo snel de handen te reinigen. Het is ook mogelijk om bij de Aloë Vera Cooling Gel 2 druppels tea tree olie toe te voegen wanneer je hiermee de handen verzorgt. Voeg op 100 gram Aloë Vera Gel tussen de 50-75 druppels tea tree olie toe.

3) Wanneer je veel zeep en/of handgels op basis van alcohol gebruikt, kunnen de handen uitdrogen. Onze tip is om dan de Tea Tree Balsem te gaan gebruiken, dit verzorgt de handen en werkt tegelijkertijd reinigend.

4) Mocht je even geen zeep bij de hand hebben om de handen goed te reinigen gebruik dan één van de Chi airsprays! Ze zijn in principe allemaal geschikt om de handen snel te ontsmetten door de combi van essentiële oliën en biologische alcohol. Speciaal geschikt is wel de Eerste Hulp Tea Tree en Lavendel spray!

5) Deze Airsprays zijn natuurlijk ook geschikt om snel elke ruimte te voorzien van frisse lucht. Dus spray daar waar je het nodig vindt. Denk ook om de auto: spray 2 x op de automatten en je hebt deze kleine ruimte prima behandeld.

6) Probeer in huis (en eventueel op de slaapkamer) pure essentiële oliën te verdampen via ultrasone verdampers; kies vooral voor Tea Tree, Davos, Tijm maar ook Ravintsara, Bergamot, Citroen en Pepermunt. Voor onderweg kun je deze oliën met je meenemen in de Aroma Inhaler.

7) Als je een verminderde weerstand vermoedt slik dan ook minimaal 1000 tot 3000 mg vitamine C. Wel langzaam opbouwen om diarree bij hoge doses vitamine C te voorkomen. Bij spirulina is een kleine hoeveelheid van ongeveer 3 gram (of 6 tabletten) per dag al voldoende voor een merkbare verbetering in de weerstand. Verderop in deze blog gaan we dieper in op vitamine C en spirulina.

Wetenschap

Het Coronavirus is nog zo nieuw dat er wereldwijd nog weinig over bekend is; er is dus ook nog geen behandeling voor. We hebben Drs. Harmen Rijpkema gevraagd om een aantal studies op een rijtje te zetten over onderzoek dat gedaan is met essentiële oliën en hun anti-virale kwaliteiten, over spirulina en vitamine C. Dit zegt nog niets over de werking tegen het Coronavirus maar kan wel een indicatie zijn dat we het in deze richting moeten zoeken. Wij gaan je proberen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen de komende weken!

 

Hoe kan een essentiële olie anti-viraal werken?

Sommige oliën werken duidelijk antiviraal. Al lange tijd weten we dat essentiële oliën effectieve bestrijders zijn van bacteriën en schimmels. Er wordt de laatste tijd steeds meer bekend over de actieve rol van essentiële oliën bij het verminderen van de influenza symptomen en verspreiding van een virus. Zo is bekend dat verschillende oliën al heel vroeg in het infectieproces (waarbij ze een gastcel overnemen en zich vermeerderen) de influenza kunnen bestrijden.

Tea tree (Melaleuca alternifolia) is duidelijk antiviraal. Het remt het virus al in de eerste stadia voordat het virus zich in de cel nestelt (Garozzo et al 2009, Garozzo et al 2011, Garozzo et al 2013, Li et al 2013). Als tea tree olie werd verneveld in een diffuser in een kleine, afgesloten ruimte, waren bijna alle influenza virussen in de lucht binnen 10 minuten verdwenen en na 15 minuten was geen enkel virus meer te vinden (Usachev 2013). Ook eucalyptusolie (Eucalyptus polybractea) bereikte een aantal van 0 virussen in de lucht na 15 minuten (na een verdamping van 15 seconden in een diffuser).

Andere oliën hadden iets langer tijd nodig maar vertoonden allemaal een sterke vermindering van de virale groei. Voorbeelden zijn kaneelblad (Cinnamomum zeylanicum), bergamot (Citrus bergamia), lemongrass (Cymbopogon flexuosus), eucalyptus (Eucalyptus globulus) en tijm (Thymus vulgaris).

Uit onderzoek blijkt dat essentiële oliën of bestanddelen uit essentiële oliën een duidelijk anti-viraal werken bij bijvoorbeeld het Herpes simplex virus. Zo is bekend dat er een aantal essentiële oliën het herpesvirus kunnen bestrijden. Voorbeelden zijn pepermuntolie (Mentha x piperita) (Schumacher 2003), citroenmelisse (Melissa officinalis), anijs (Pimpinella anisum) en steranijs (Illicium verum) (Schnitzler 2019). In de studies werden echter de oliën inwendig of op de huid ingezet.  Vooral citroenmelisse is uitgebreid ingezet: influenza A virussen die behandeld waren met citroenmelisse olie, waren niet in staat om zich aan een gastcel te hechten (Pourghanburi 2016). Er zijn oliën waarvan is aangetoond dat ze niet in de eerste stadia van het virus ingrijpen, maar later in het proces. Een voorbeeld is patchouli (Pogostemon cablin) en zdravetz (Geranium macrorrhizum).

Concreet betekent dit dat het verdampen van onder andere tea tree olie door middel van een goede diffuser een effectieve methode is om zich te ontdoen van virussen.

 

Essentiële oliën en het coronavirus

Om duidelijk te stellen: er zijn nog geen essentiële oliën getest op het huidige coronavirus, zodat we ook niet weten of essentiële oliën een effect hebben op dit nieuwe virus. Maar de vraag kan men stellen of verdamping van essentiële oliën kunnen bijdragen als verdediging/bestrijding van virussen in het algemeen. Het lijkt logisch om essentiële olie te verdampen tijdens de epidemie en buitenshuis en op het werk een inhaler te gebruiken met bijvoorbeeld tea tree, eucalyptus en/of pepermunt.

Om misverstanden over het coronavirus en het gebruik van essentiële oliën te voorkomen, zijn hier een paar aanvullingen op zijn plaats.

Allereerst: er is (nog) geen onderzoek beschikbaar naar de werking van essentiële oliën op dit nieuwe coronavirusvirus. Daarom kunnen we ook absoluut geen behandeling adviseren voor deze infectie. Onderzoek naar de antivirale eigenschappen van essentiële oliën is tot nu toe beperkt tot laboratoriumonderzoek. Resultaten van dit soort onderzoek is niet direct te vertalen naar gebruik in de praktijk bij mensen die besmet zijn met het virus. Sommige oliën of bestanddelen van oliën zijn mogelijk effectief tegen een virus, maar dat zegt nog niets over de werking bij een ander virus: wat tegen het ene virus werkt, betekent nog niet dat het ook tegen een ander virus werkt. Wel kunnen we stellen dat essentiële oliën nuttig kunnen zijn bij de behandeling van milde symptomen. Zo kunnen essentiële oliën bijdragen aan gezonde luchtwegen (o.a. Davos, tea tree, eucalyptus, ravintsara, kajeput, niaouli en mirte).

Essentiële oliën passen wel goed bij vermindering van angst en onrustgevoelens die deze onzekere tijd met zich mee brengt. Lavendel in combinatie met een citrus zoals mandarijn (Lavinchi Relaxolie), bergamot of sinaasappel brengt meer rust en ontspanning.

Volg de adviezen van het RIVM ter voorkoming en bescherming: goede hygiëne en afstand houden zoals eerder beschreven in deze blog.

We denken dat de nadruk moet liggen op een effectieve immuniteit. Immuniteit is afhankelijk van vele factoren waaronder onze psychische toestand. Deze kunnen we positief beïnvloeden door gebruik van essentiële oliën. Ontspanning en minder angstgevoelens zorgen indirect voor een verbetering van onze afweer.

 

Spirulina voor meer energie & weerstand

De hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat Spirulina de immuunsysteemrespons verbetert is aan het groeien, vooral bij oudere personen wiens immuun functie van nature afneemt. De bevindingen van deze studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cellular & Molecular Immunology (Selmi et al 2011). Van deze blauwgroene alg is ook aangetoond dat ze diverse immuunparameters bij gezonde mensen verbetert. Het afremmen van het coronavirus is niet onwaarschijnlijk, want activiteit van spirulina is aangetoond bij diverse virussen. Spirulina is van nature een rijke bron van o.a. eiwitten, aminozuren, fytonutriënten, ijzer, antioxidanten en B-vitaminen en een kleine hoeveelheid van ongeveer 3 gram (of 6 tabletten) per dag is al voldoende voor een merkbare verbetering in de weerstand.


Vitamine C voor de weerstand

In Shanghai geldt vanaf 3 maart een officiële aanbeveling dat patiënten met een infectie door het coronavirus moeten worden behandeld met hoge doses vitamine C per infuus. „Een logisch verhaal”, zegt dr. Gert Schuitemaker. „Het afweersysteem heeft extra vitamine C nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Preventief, maar zeker bij infecties is de behoefte aan vitamine C groter dan normaal.” Ook intensivist Paul Elbers van Amsterdam UMC, locatie VUmc, vindt de behandeling veelbelovend. Inmiddels is zo’n vijftig ton vitamine C naar Chinese ziekenhuizen vervoerd. Er lopen in China inmiddels drie klinische studies om de ervaringen met vitamine C bij de behandeling van coronapatiënten te documenteren. Artsen op ic-afdelingen in diverse ziekenhuizen melden dat patiënten een grotere genezingskans hebben als ze hoge doses (24.000 tot 30.000 milligram per dag) vitamine C per infuus krijgen toegediend. (Costerus, M. et al, 2020)

Het effect van het inzetten van vitamine C bij een bestaande acute luchtweginfectie is duidelijk aangetoond (Gorton 1999). Sinds de jaren 40 is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van hoge hoeveelheden vitamine C bij vrijwel alle virussen. Arts Maarten Klatte: “Het toedienen van vitamine C in doseringen tot 1000 maal de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is waarschijnlijk de meest onderbelichte en verzwegen therapie in de geneeskunde. Vrijwel alles is uit de kast gehaald om deze veilige, niet toxische en effectieve therapie onderuit te halen.” (Klatte, 2020)

Dr. Geert Verhelst: “Dat vitamine C belangrijk is voor het bevorderen van ons afweersysteem, is algemeen bekend. (…) Vitamine C is vooral efficiënt als ze begeleid wordt door de zogenaamde ‘bioflavonoïden’. Deze combinatie vinden we van nature uiteraard vooral in verse groenten en fruit, zoals steeds de absolute basis voor een gezonde voeding. Toppers aan vitamine C en begeleidende flavonoïden zijn: alle verse bladgroenten, peterselie, tuinkers, paprika’s, aardbeien, zwarte bessen, cranberries, druiven… Bijna iedereen is op de hoogte dat we volop groenten moeten consumeren voor een sterke weerstand, alleen wordt dat advies in de praktijk niet genoeg uitgevoerd. Bovendien is dat niet alleen omwille van de vitamine C en bioflavonoïden dat groenten de weerstand verhogen: ze kunnen ook zeer interessante afweerverhogende zwavelverbindingen bevatten. We denken hierbij vooral aan de uienfamilie met ui, knoflook, bieslook, daslook en prei en aan de kolenfamilie met broccoli, boerenkool, palmkool, savooikool, witte kool, waterkers, raap, koolraap, radijzen, rammenas en mierikswortel.”
Een goede kwaliteit vitamine C is wat ons betreft een onmisbaar supplement.

 

Corona tips van Harmen Rijpkema, aromatherapeut:

- Was regelmatig de handen met water en zeep en spray de handen in met een Chi Airspray - er zit alcohol in en dit desinfecteert  goed. 

- Zorg dat je een zakdoek bij de hand hebt waar je in kan niezen en hoesten - 'impregneer' de zakdoek met een paar druppels  Davos of tea tree olie.

- Gebruik de aroma inhaler met Davos en/of tea tree

- Een mondkapje dragen is in feite niet nodig als je niet hoest of niest - zo ja, dan bescherm je je omgeving ertegen - een paar druppels Davos en/of tea tree op het mondkapje geeft meer lucht.

- Weerstand verbeteren door o.a. inname van vitamine C, spirulina, en andere supplementen zoals Immunoton, Cat's Claw en Shiitake.

- Tea tree is ook anti-viraal, en zorgt dat sommige virussen zich niet kunnen vermenigvuldigen, in ieder geval bij het influenzavirus.

 

Check hier de bestsellers van dit moment, wees er snel bij!  


 

Ons advies voor kinderen

Het lijkt erop dat kinderen hetzelfde risico hebben geïnfecteerd te raken met het coronavirus, maar lijken een lagere kans te hebben ernstige symptomen te ontwikkelen. Deskundigen vermoeden dat het te maken heeft met de unieke manier waarop de immuunsystemen van kinderen reageren op het virus. Hetzelfde bleek ook bij eerdere corona uitbraken als SARS en MERS.
Hoe kunnen we het immuunsysteem zo krachtig mogelijk houden en hoe kunnen we daarbij essentiële oliën inzetten zonder dat het schade aanricht?

 

De weerstand

Ook voor kinderen is het belangrijk om de weerstand op peil te houden of te krijgen: voedzaam eten, voldoende slaap en rust zijn natuurlijk de belangrijkste zaken. Zie ook onze adviezen hierover eerder in de blog. Ter ondersteuning adviseren wij de voedingssupplementen spirulina en vitamine C. Qua vitamine C is voor kinderen 500 mg per dag, oftewel een half tablet, voldoende. Voor spirulina is 1-3 tabletten voldoende, bouw dit wel op met tussenpozen van 2 dagen.

 

Essentiële oliën

Toepassingen als verdamping van oliën en oliën op de huid hebben bij baby’s en kleine kinderen een andere uitwerking dan bij volwassenen. Huid en immuunsysteem zijn nog in ontwikkeling en reageren anders op onder andere essentiële oliën. Hersenen en ademhalingssysteem zijn nog kwetsbaar en gevoelig voor een (te) sterke prikkeling. Het kan dus snel al teveel zijn.

Essentiële oliën zijn complexe mengsels met vele inhoudsstoffen. Er zijn bijna in elke olie wel slijmoplossende inhoudsstoffen aanwezig. Als bijvoorbeeld een baby die nog nauwelijks beweegt, deze oliën inademt, start de slijmoplossing. Maar een baby heeft nog niet de spierkracht ontwikkelt het losgekomen slijm weg te hoesten. Vandaar dat we prikkelende oliën bij de neus afraden. Zodra een kind mobiel wordt, zich op kan trekken en kan rollen, ontwikkelt het ook de vaardigheid van het weghoesten van slijm.  Oliën met een prikkelende werking zoals rozemarijn, hysop en salie moeten daarom vermeden worden. Ook moeten oliën in de buurt van de neus en daarbij sterk verkoelend werken, worden vermeden. Dit zijn bijvoorbeeld oliën als pepermunt en oliën met een hoog gehalte aan cineol (bv. eucalyptus, ravintsara, kajeput, niaouli en mirte).

 

Verdamping en de luchtwegen

Verdamping van oliën is mogelijk. Maar het is aan te raden om bij baby’s en zeer jonge kinderen te verdampen in de slaapkamer voordat het kind gaat slapen. Zet de verdamper een uur van te voren aan en stop het verdampen zodra het kind in de slaapkamer komt. Zo kan ook Davos kuurolie met tea tree worden ingezet. We raden het af de verdamper aan te laten staan omdat een kinderkamer vaak klein van formaat is. Overdag in de woonkamer kun je echter gewoon de verdamper aan laten staan omdat de ruimte vaak groter is. Let op: geen oliën direct het wiegje druppelen. Vanaf 6 maanden kan een huidolie voor de luchtwegen (zoals de Davos roller for kids) zonder problemen op de voeten, borst en/of op de rug worden gebruikt.

 

Gebruik op de huid

De huid van baby’s en zuigelingen is zeer dun en heeft in vergelijking met volwassenen een hoge vochtigheidsgraad. De huid reageert gevoelig op oliën en daarom is een lage dosering van oliën in een drager (een vette plantolie zoals jojoba olie) aan te raden. Bij een extreem gevoelige huid is een huidverzorging met alleen vette plantolie of maceraten voldoende.   

Als we naar dosering kijken, kunnen we alleen maar richtlijnen geven. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen: leeftijd, gewicht, medicatie, ziekte, keuze van essentiële olie, toepassing, en meer. Bij twijfel raden wij altijd aan om een (natuur)arts of ervaren aromatherapeut te raadplegen.

Bij de allerjongsten gebruiken we alleen maar hydrolaten (zoals rozenwater) en pure vette plantoliën. Daarna worden de oliën in een verdunning van 0,1 tot 1 % gebruikt. Met als regel: hoe jonger het kind, des te minder olie wordt gebruikt.


Een richtlijn:

* Kinderen tussen een half jaar tot 1 jaar: 0,1 – 0,5% essentiële olie in een vette plantolie.
Dat wil zeggen: 2-10 druppels essentiële olie op 100 ml vette plantolie

* Kinderen tussen 1 – 3 jaar: 0,5 – 1%.
Dat wil zeggen: 10-20 druppels essentiële olie op 100 ml vette plantolie

* Kinderen tussen 3 – 6 jaar: 1 - 1,5%.
Dat wil zeggen: 20-30 druppels essentiële olie op 100 ml vette plantolie

* Kinderen tussen 6 - 12 jaar: 1,5%.
Dat wil zeggen: 30 druppels essentiële olie op 100 ml vette plantolie


N.B. De hoeveelheid essentiële olie per druppel uit het pipetje kan sterk variëren: van 16 tot 44 druppels. Als we uitgaan van een gemiddelde van 20 druppels per ml, dan is 0,1% dus 2 druppels op 100 ml vette plantolie; 0,5% is 10 druppels op 100 ml vette plantolie en 1% is 20 druppels. Dit kunnen de meeste kinderen goed verdragen. 

 

Check hier de bestsellers van dit moment, wees er snel bij!  


Corona virus

Literatuur

Astani, A. et al. – Screening for antiviral activities of isolated compounds from essential oils – Evidence Based Complementary and Alternative Medicine 2011; doi: 10.1093/ecam/nep187

Costerus, M, et al (2020, maart). Inzet vitamine C bij coronavirus opmerkelijk. Geraadpleegd op 7 maart 2020, van https://www.rd.nl/meer-rd/gezondheid/inzet-vitamine-c-bij-coronavirus-opmerkelijk-1.1638256?

Garozzo, A, et al. “In vitro antiviral activity of Melaleuca alternifolia essential oil.” Letters in Applied Microbiology, vol. 49, 2009, pp. 806-808. doi:10.1111/j.1472-765X.2009.02740.x

Garozzo, A, et al. “Activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil on Influenza virus A/PR/8: study on the mechanism of action.” Antiviral Research, vol. 89, 2011, pp. 83-88. doi:10.1016/j.antiviral.2010.11.010

Gorton HC, Jarvis K. The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manip Physiol Ther 1999; 22:8, 530-533.

Hayashi T. & Hayashi K., et al. American Chemical Society and American Society of Pharmacognosy. Calcium Spirulan, an Inhibitor of Enveloped Virus Replication, from a Blue-Green Alga Spirulina platensis, Journal of Natural Products. 1996; 59(1):83-87.

Hirahashi, T, et al. (2002). Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis. Internat Immunopharmacol 2(4) 423-434 15.

Ijaz, M. et al. The Seventeenth International Conference on Antiviral Research: Antiviral and Virucidal Activities of Oreganol. P73-based Spice Extracts Against Human Coronavirus In Vitro – Antiviral Research 2004; 62(2): A1-A92

Jackwood, M.W. et al. Avian coronavirus infectious bronchitis virus susceptibility to botanical oleoresins and essential oils in vitro and in vivo. Virus Research 2010; 149(1): 86-94

Klatte, M. (2020, februari). Vitamine C antwoord op het nieuwe Coronavirus? Geraadpleegd op 5 maart 2020, van www.medischdossier.org/vitamine-c-antwoord-op-het-nieuwe-coronavirus/

Rijpkema, H. (2019). Aromecum, aromatherapie van absint tot zonnebloem (9de druk). Breda: Stichting Aromatherapie.

Schnitzler, P. Essential oils for the treatment of Herpes simplex virus infections. Chemotherapy 2019; 64(1):1-7

Schumacher, A. et al. Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Phytomedicine 2003; 10(6-7): 504-510

Selmo, C. et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens; Cellular & Molecular Immunology (2011), 1–7. 14.

Usachev, Evgeny V, et al. “Antiviral activity of tea tree and eucalyptus oil aerosol and vapor.” Journal of Aerosol Science, vol. 59, 2013, pp. 22-30. doi:10.1016/j.jaerosci.2013.01.004

Xinghua, L. et al. Melaleuca alternifolia concentrate inhibits in vitro entry of influenza virus into host cells. Molecules 2013; 18(8): 9550-9566