Spirulina is het meest complete natuurlijke voedingssupplement dat er bestaat. Dit spiraalvormig algje behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen- en mineralenbronnen ter wereld.

Algen zijn microscopisch kleine plantjes, die aan de basis van de voedselketen staan. Ze komen voor in zout en zoet water. Spirulina is een oeroud zoutwateralgje die bekend was bij de Azteken, Tolteken en een aantal natuurvolken in Afrika zoals de Kanembu in Tsjaad.  De Chi Bio Spirulina is afkomstig uit een zeer schone omgeving in Zuid India. Spirulina dankt zijn naam aan de spiraalvorm. Het is pure voeding en hoort eigenlijk op elke ontbijttafel om zo de dag goed te beginnen! Spirulina zorgt voor het permanent ontgiften, opbouwen en aanvullen van energie. Er zijn al vele termen gebruikt om de kracht van spirulina te omschrijven: natures superfood, het groene goud en zelfs beautyfood. Echter zijn er naast verschillende termen ook heel veel goede redenen om spirulina te gebruiken: van afslanken tot weerstand en van anti-aging tot topsport!

 

1. Weerstand

Een regelmatig gebruik van spirulina zorgt voor een betere weerstand en meer energie. Het algje kan zorgen voor verbetering van tal van lichaamsprocessen, waardoor het lichaam zich beter ontdoet van afvalstoffen. Ook kan spirulina zorgen dat het lichaam sneller herstelt na ziekte. Spirulina verbetert de eigen afweer door o.a. stoffen als bètacaroteen, zink, ijzer, essentiële vetzuren en chlorofyl (bladgroen). Door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid chlorofyl werkt spirulina ook ontstekingsremmend.

 

2. Alles zit erin!
Spirulina is zeer voedzaam en bevat van nature meer dan 90 vitale voedingsstoffen, het algje is o.a. rijk aan natuurlijke pigmenten (zoals het oranje betacaroteen,  het gele xanthophylleen, het blauwe phycocyanine en het groene chlorofyl), vitamine B-complex, vitamine A (betacaroteen), E en K,  mineralen waaronder zink en ijzer, calcium, magnesium en selenium, onverzadigde vetzuren (o.a. linolzuur en gamma-linoleenzuur), glycolipiden en sulfolipiden, meervoudige suikers (polysacchariden), enzymen, alle 8 essentiële aminozuren die eiwitten vormen en de belangrijke antioxidant superoxidedismutase (SOD).

Spirulina is in feite een natuurlijke geconcentreerde vorm van voedingsstoffen. Alle noodzakelijke voedingsstoffen zijn in Spirulina aanwezig, behalve vitamine C en een goed opneembare vorm van vitamine B12. Weinig stoffen in de natuur zijn zo compleet opgebouwd zijn en ook nog zo direct beschikbaar qua verwerking door het menselijk lichaam. Met een mooie term samengevat: de biobeschikbaarheid (bioavailability) van spirulina is uitzonderlijk en zorgt dus voor een goede opname van de inhoud stoffen.

 

3. Verzorging van jouw huid, van binnenuit


Spirulina bevat hoge gehaltes aan chlorofyl en bètacaroteen (provitamine A). Chlorofyl bevordert het herstellend vermogen van de huid. Bètacaroteen beschermt tegen UV straling zonder dat het de opname van vitamine D tegen houdt. Je huid kan daardoor in de zomer ook sneller bruin worden door al voor de zomer te beginnen met spirulina! Regelmatig gebruik van Spirulina werkt mee in de bescherming van de huid tegen veroudering en rimpelvorming.

 

4. Helpt bij afslanken en ontgiften
Spirulina is uitermate geschikt bij afslanken, mede doordat het algje veel eiwitten bevat en daardoor  het hongergevoel vermindert. Door de reinigende werking van Spirulina kan het een goede ondersteuning zijn om gewicht onder controle te houden en wordt spirulina ook veel gebruikt tijdens een detoxkuur.

 

5. Eiwitten, eiwitten, eiwitten
Spirulina bevat alle 8 essentiële aminozuren die eiwitten vormen. Het hoge gehalte aan complete eiwitten in spirulina (56 tot 69%) is zeer makkelijk te verteren en wordt volledig in het lichaam opgenomen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spierweefsel en spelen een belangrijke rol in fysiologische processen op het gebied van energie, herstel, stemming, hersenfuncties, spier- en krachtontwikkeling en dus ook bij het afslanken.

 

6. Topsport


Spirulina is van nature geschikt bij zware lichamelijke of geestelijke inspanning en voor sporters, duursporters en topsporters. Het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) heeft het NZVT keurmerk opgezet om de zekerheid garanderen dat een supplement dopingvrij is. Chi Bio Spirulina staat op de anti dopinglijst van NZVT en is dus door topsporters veilig te gebruiken!

Een regelmatig gebruik van spirulina kan ervoor zorgen dat het lichaam sneller kan herstellen bij zware lichamelijke of geestelijke inspanning. Niet voor niets wordt het veel gebruikt door (top)sporters. Uit onderzoek met topsporters en spirulina is ook gebleken dat de professionele sporters in dit onderzoek in staat waren langer te hardlopen dan voorheen, door gebruik van spirulina (Kalafati, 2010).

 

7. Energie
Doordat Spirulina van nature meer dan 90 vitale voedingsstoffen bevat zorgt spirulina voor meer energie. Speciaal geschikt voor mensen die wat extra’s nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen, mensen die vaak moe zijn, rokers, mensen met een hoge werkstress of mensen met een slecht eetpatroon. De groene kleur van spirulina wordt veroorzaakt door het aanwezige bladgroen (chlorofyl). Dit bladgroen zorgt voor een reinigende werking. Samen met alle andere voedingsstoffen in spirulina voelen mensen zich daardoor energieker en fitter.   

 

8. Voorkomt een kater

Een feestje in de planning? Pak voor of na het feesten Chi Bio Spirulina en je voelt je de ochtend erna waarschijnlijk een stuk beter. Spirulina helpt om afvalstoffen af te voeren en dus sneller te herstellen van een kater of die zelfs te voorkomen!

 

9. Bij een vegetarisch dieet


Spirulina is super ter ondersteuning van een (vegetarisch) dieet! Het algje bevat een hoog percentage aan complete eiwitten. Spirulina bestaat voor meer dan 60% uit eiwitten die beter en sneller in het lichaam worden opgenomen dan de eiwitten uit vlees. 

Daarnaast bevat spirulina in vergelijking met vetrijke diereiwitten maar 5 - 6 % vet, dat voornamelijk  bestaat uit onverzadigde vetzuren, waaronder linolzuur en GLA. Andere bronnen van GLA zijn bijvoorbeeld moedermelk, teunisbloem(olie), bernagie(olie) en zwarte bessen.

 

10. Gezonde huisdieren
Wist je dat spirulina niet alleen goed is voor mensen, maar ook voor dieren en planten? Spirulina kan bij dieren helpen om een betere en glanzende vacht te krijgen en kan zorgen voor soepele gewrichten. Zelfs als vissen- en vogelvoer is spirulina zeer geschikt!

Overtuigd? Voor nog meer Chi Bio Spirulina info, tips en recepten, lees dan verder op andere blogposts en hier